Smacznie, zdrowo, kolorowo. Przepisy na smaczne świąteczne potrawy autorstwa Agnieszki Tołłoczko-Wróbel

2023-12-18 11:39:19(ost. akt: 2023-12-22 12:03:57)
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Przedstawiamy kilka propozycji na smaczne świąteczne potrawy autorstwa Agnieszki Tołłoczko-Wróbel.
Krokiety ziemniaczane z grzybami do barszczu

Obrazek w tresci

Składniki:
- ziemniaki 1 kg
- pieczarki ok. 20 dkg
- grzyby suszone ok. 5 dkg
- cebula 1 szt
- mąka 2 łyżki
- mąka ziemniaczana 2 łyżki
- 3-4 jajka
- sol pieprz
- majeranek
- bułka tarta do obtoczenia

Sposób przygotowania:
Ugotowane, ostudzone ziemniaki przepuść przez praskę lub zmiel. Dodaj do nich mąkę, jajka, sól, pieprz i wyrób ciasto. Na patelni usmaż cebulkę z pieczarkami i wcześniej namoczonymi suszonymi grzybami. Dopraw według upodobań i dodaj majeranek. Takim farszem nadziej krokiety ziemniaczane, obtocz w bułce tartej i smaż na oleju. Krokiety to pyszny dodatek do barszczu lub jako danie główne. Ja robię z podwójnej porcji i podaje również jako danie z sosem jogurtowym z ziołami.

Tarta - smakowita na ciepło i na zimno

Obrazek w tresci

Składniki:
- mąka 25 dkg
- masło 15 dkg
- sól do smaku
- warzywa - dowolne (ja lubię dużo!): papryka, pomidor, cebula, szpinak, brokuł lub według upodobań
- ziemniaki ugotowane i pokrojone w talarki
- jajka 3 szt
- mleko 1 szklanka
- pieprz, sól i zioła do smaku warzyw
- woda 1 łyżka
- twaróg wędzony

Sposób przygotowania:
Do mąki dodajemy posiekane masło, wodę, 1 jajko, szczyptę soli i łyżkę zimnej wody. Wszystko ugniatamy razem na jednorodne ciasto. Chłodzimy przez pół godziny w lodówce, a w tym czasie zabieramy się za farsz do naszej wyjątkowej świątecznej tarty.
Na oliwie delikatnie podsmażamy delikatnie warzywa, np. cebulkę, paprykę, szpinak, pomidorki.
Następnie przygotowujemy sos: do mleka dodajemy 2 jajka, sól, pieprz i wędzony twaróg (ok. 25 dkg).
Teraz zabieramy się za nasze ciasto. Rozwałkowujemy je i układając na formie nakładamy warstwę ziemniaków, warzyw i zalewamy sosem z twarogiem.
Tak przygotowaną tartę pieczemy w 200 C przez ok. 30-35 minut.

Pyszne pierogi

Obrazek w tresci

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki soli

Jak zrobić ciasto:
Wymieszaj mąkę z solą, dodaj jajko i olej do mąki, a następnie stopniowo dodawaj ciepłą wodę mieszając ciasto.
Wymieszane dobrze ciasto wyłóż na stolnicę i zagniataj je przez około 5-10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
Po zagniataniu, przykryj ciasto wilgotną ściereczką i pozostaw je na około 30 minut, aby odpoczęło.
Gotowe
Teraz rozwałkuj je na cienkie placki i wycinaj kółka do pierogów.
Gotowe ciasto pierogowe do ulubionych nadzień, takich jak kapusta i grzyby, owoce, ale my preferujemy nadzienie z ziemniaków twarogu i cebuli.

Oto przepis na farsz ziemniaczany do pierogów:
- 500g ziemniaków
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- twaróg ok 200
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź, ostudź i zgnieć, dodaj posiekaną i podsmażoną cebulkę na maśle, twaróg oraz sól i pieprz do smaku.
Twój farsz ziemniaczany do pierogów jest gotowy do użycia. Możesz go teraz wykorzystać do nadziewania pierogów. Gotuj w osolonej wodzie z łyżką masła do wypłynięcia. Ugotowane posyp zeszkloną cebulką.
Smacznego!

Kopytka z serem parmezanem orzechami włoskimi i szpinakiem

Obrazek w tresci


Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- sól do smaku
- 20 dkg twarogu
- orzechy do posypania kopytek
- szpinak

Przygotowanie:
Obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie. Następnie odcedź, ostudź i zmiel przez praskę lub na maszynce aż powstaną jednolite puree.
Do puree ziemniaczanego dodaj jajko i sól. Dokładnie wymieszaj.

Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając ciasto, aż powstanie elastyczne i gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest nadal lepkie, dodaj odrobinę więcej mąki dodaj opcjonalnie twaróg (są smaczniejsze).

Na stolnicy posypanej mąką uformuj wałek z ciasta o grubości około 3 cm.
Pokrój wałek na kawałki o długości około 3 cm.
Wkładaj kopytka na gotującą się osoloną wodę z łyżeczką masła.
Gotuj je przez około 3-4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
Odcedź kopytka i podawaj je gorące z ulubionym sosem lub dodatkami.

Ja na wigilię podam kopytka z plastrami parmezanu orzechami i szpinakiem.
Jak zrobić idealny szpinak?
Na początek obierz cebulę i pokrój ją na drobne kawałki. Następnie podsmaż ją w garnku, na maśle. Gdy zeszkli się i zarumieni, dodaj do niej czosnek, a po chwili - liście szpinaku. Duś do czasu, aż warzywo lekko zmięknie.
Twoje kopytka są gotowe do podania. Smacznego!

Obrazek w tresci

Agnieszka Tołłoczko-Wróbel
fot. Monika Dulska

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5