Przysmak prosto z Gruzji!

2015-01-31 10:00:00(ost. akt: 2015-02-04 09:55:37)

Autor zdjęcia: Sajkofanka Smaku

W Gruzji nigdy nie byłam. Kiedyś zdarzyło mi się jedynie spróbować jej smaków w warszawskiej restauracji. Niezwykle ciekawe jest poznawanie nowych smaków, zwłaszcza tych, które królują na stołach różnych rejonów świata.
Wzięłam zatem sprawy w swoje ręce i podjęłam próbę odtworzenia placka typowego dla kuchni gruzińskiej. Placek z wierzchu jest chrupiący, a w środku mięciutki. Do tego farsz - dowolny - i koniecznie ulubiony sos. Nie zapomnijcie też o dodatku warzywnym - najlepsza będzie nieco pikantna kolorowa sałatka. Kombinujcie ze smakiem - jakież to proste! :)

Chaczapuri ze szpinakiem 

Ciasto: 
300 g mąki 
100 ml mleka 
suszone drożdże łyżeczka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Nadzienie:
opakowanie szpinaku mrożonego
pół kostki sera typu feta
ostra papryka
chili pieprz cayenne
sól, pieprz

Sałata:
- rukola
- pomidor czerwony
- pomidor czarny
- papryka
- żółta ostra papryczka
- ząbek czosnku
- oregano
- sól, pieprz
- oliwa

 Sos czosnkowy:
- jogurt naturalny 150 g
- łyżka majonezu
- ząbek czosnku
- świeżo siekany koperek
- sól, pieprz

Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. 

 W tym czasie na patelni rozmrażamy szpinak i przesmażamy z fetą, po czym doprawiamy do smaku. Po usmażeniu możemy przecisnąć przez sito, żeby pozbyć się zbyt dużej ilości wody z farszu.

Zabieramy się za sałatkę. Warzywa myjemy. Pomidory i paprykę kroimy w drobną kostkę, papryczkę ostrą w krążki. Ząbek czosnku siekamy. Przyprawiamy, po czym wykładamy na talerz. Najpierw rukola, następnie pomidorki z papryką, a na koniec polewamy oliwą. 

Składniki na sos blendujemy. Wracamy do ciasta. Gdy wyrośnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta, po czym wykładamy farsz i zawijamy brzegi do środka, a następnie przyciskamy, by się dobrze połączyły. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę i układamy nasz placek. Smażymy na wolnym ogniu po 3 minuty z każdej strony. Ważne, żeby te czynność powtórzyć przynajmniej 3 razy. 

Za każdym obrotem możemy posmarować trochę oliwą nasz placek, aby się nie przypalił. Na koniec jednak lepiej trochę dłużej go podsmażyć, gdyż stanie się baardzo chrupiący :) A później już tylko pokroić, podać z dodatkiem sałatki i sosu czosnkowego. Pyszności!

Sajkofanka Smaku

Jeśli macie dodatkowe 1,23zł w kieszeni, chętnie zaglądacie na mojego bloga, i chcielibyście odrobinę wesprzeć mnie w dalszych podbojach - zapraszam Was do oddania na mnie głosu w konkursie na Bloga Roku 2014 Emotikon smile

By zagłosować wystarczy wysłać SMS na numer 7122, w treści podając numer bloga E11397. Pamiętajcie, aby nie wstawiać w treść SMS-a spacji! Smaczne dziękuję - Natasza

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. 

Swoją stronę założysz klikając na nidzica.wm.pl w ramkę " ZAŁÓŻ PROFIL ", która znajduje się w prawym, górnym rogu strony.

Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij tutaj

Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: SmacznieZdrowoKolorowo

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5