Chrust, inaczej zwany faworkami

2015-02-12 01:00:00(ost. akt: 2015-02-10 09:17:30)

Autor zdjęcia: archiwum

Dziś ostatni czwartek karnawału. Bezkarne objadanie się serowymi oponkami, pysznymi pączkami i pączusiami, a także chrupiącymi faworkami jak najbardziej wskazane! Włóżcie zatem ulubione fartuszki, kupcie wszystkie składniki i czym prędzej biegnijcie do kuchni, by przyrządzić słodkości dla swoich najbliższych ;)
Faworki

- 200 g mąki pszennej
- 3-4 łyżki gęstej śmietany
- 3 żółtka
- sól szczypta
- 1 łyżka spirytusu
- 500g tłuszczu do smażenia (smalec najlepszy)
- bibuła do odsączania
- 100g cukru pudru do posypani

Mąkę zmieszać ze śmietaną, dodać żółtka, szczyptę soli i spirytus. Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić na jednolitą masę i dobrze wybić wałkiem, kilkakrotnie.

Ciasto wałkować partiami dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Kroić radełkiem lub nożem paski na szerokość około 3cm, długości 12cm. Każdy pasek przekroić na środku wzdłuż na 5 cm i przewinąć. Zrobić próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałeczek ciasta, jeżeli zaraz podpłynie i szybko się zrumieni, można smażyć. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor, przewracając. Wyjąć i osuszyć na bibule. Osuszone posypać cukrem pudrem, ułożyć na talerzu lub od razu zjeść. Wszystkiego najsmaczniejszego! ;)


Sajkofanka Smaku

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. 

Swoją stronę założysz klikając na nidzica.wm.pl w ramkę " ZAŁÓŻ PROFIL ", która znajduje się w prawym, górnym rogu strony.

Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij tutaj

Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: SmacznieZdrowoKolorowo

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5