Pierś z kaczki w sosie pomarańczowo-żurawinowym z sałatką z grejpfruta i pomarańczy
2015-02-14 10:00:00(ost. akt: 2015-02-11 14:42:44)
Pięknie zrumieniona, chrupiąca skórka, a pod nią wyjątkowo delikatne i soczyste mięso z kaczki. Do tego słodko-kwaśny sos pomarańczowo-żurawinowy...
Dziś zapraszam na niezwykle aromatyczne i pyszne piersi z kaczki - mój niezawodny i bardzo prosty przepis na smaczny obiad, który oczaruje wszystkich przy stole.
- 2 piersi z kaczki
- przyprawy: sól, imbir, suszona skórka pomarańczy, cynamon, goździki, kminek, majeranek
- przyprawy: sól, imbir, suszona skórka pomarańczy, cynamon, goździki, kminek, majeranek
Sos:
- 1 owoc pomarańczy
- garść żurawiny suszonej
- 2 łyżki miodu gryczanego
- 100ml soku z jabłek
- 100ml wina z jabłek
- cynamon mielony szczypta
- łyżka masła
- 1 owoc pomarańczy
- garść żurawiny suszonej
- 2 łyżki miodu gryczanego
- 100ml soku z jabłek
- 100ml wina z jabłek
- cynamon mielony szczypta
- łyżka masła
Sałatka:
- 1 pomarańcza
- 1 grapefruit
- 1 pomarańcza
- 1 grapefruit
Kaczka: Pierś z kaczki myjemy, osuszamy i usuwamy zbędne pierze, jeśli jakieś się na nich znajduje. Mieszankę przypraw łączymy razem w moździerzu, po czym przyprawiamy kaczkę. Odkładamy na co najmniej godzinę co lodówki. Po godzinie skórę piersi nacinamy delikatnie w kratkę. Patelnie rozgrzewamy, po czym układamy pierś z kaczki - skórą do dołu, tak by tłuszcz powoli się wytapiał. Smażymy 7 minut od strony skóry, po czym przekładamy ją na drugą stronę i smażymy jeszcze 5 minut. Polewamy od czasu do czasu wytopionym tłuszczem.
Następnie wkładamy piersi do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 10 minut.
Po 10 minutach piersi wyjmujemy z piekarnika, odkładamy chwilę na deskę, po czym kroimy na mniejsze kawałki. Pierś polewamy sosem i podajemy z sałatką z pomarańczy i grapefruita.
Sos: Pomarańczę obieramy ze skóry, usuwamy albedo i wyciskamy sok. Fileciki oraz sos z pomarańczy wrzucamy do małego rondelka, dodajemy łyżkę masła i dwie łyżki miodu, chwilę razem podsmażamy. Po chwili dodajemy żurawinę, wlewamy wino i sok z jabłek, doprawiamy cynamonem. Mieszamy, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy tak długo, aż sos będzie miał pożądaną konsystencję.
Sałatka: Pomarańczę i grapefruit obieramy ze skóry, filetujemy, układamy dowolnie na talerzu.
Sajkofanka Smaku
Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz TUTAJ ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:
Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: SmacznieZdrowoKolorowo
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez