Mazurek z kajmakiem i bakaliami zanurzonymi w miodzie gryczanym

2015-03-28 10:00:00(ost. akt: 2015-03-23 14:26:22)
Mój przepis na mazurka przechodzi z pokolenie na pokolenie. Spód zagniata się bardzo szybko, później jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość...
Najpierw należy schłodzić ciasto co najmniej godzinę w lodówce, po czym rozwałkować i przełożyć na blaszkę. Dodatkowo ważne jest, żeby zrobić dodatkowe wałeczki wokół rozwałkowanego placka zwłaszcza, jeśli myślimy o późniejszym ozdabianiu go płynną czekoladą, bądź kajmakiem. Mamy pewność, że nic nam wówczas nie wypłynie. 

Dodatkowo, jeśli planujcie, tak jak ja, zrobić mazurka z bakaliami koniecznie najpierw podprażcie je na patelni, a suszone owoce sparzcie wrzątkiem. Staną się one wówczas nie tylko miękkie, ale także o wiele smaczniejsze. To do roboty ;) 

Ciasto na mazurka wg receptury mojej mamy

Przepis na 3 kruche spody: 
- 700 g mąki pszennej
- 500g masła 82% tłuszczu
- 4 żółtka jaj
- 180g cukru pudru

Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder i dodajemy masło. Zagniatamy chwilę, po czym dodajemy żółtka. Gdy zagniecione ciasto nie będzie miało już żadnych grudek i będzie zwarte, zawijamy w folię spożywczą i chowamy na godzinę do lodówki. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy, robimy wałeczki z ciasta na brzegi i wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy na rumiano. Uwaga! Spód bardzo się kruszy i ciężko wyjąć go z fantazyjnej w kształcie blaszki ;) Najlepiej piec na zwykłej, płaskiej kwadratowej, wtedy spokojnie można upieczone ciasto zsunąć na paterę. 

Moje nadzienie do mazurka: 
- 300 g masy kajmakowej
- 100 g orzechów włoskich bez łupiny
- 100g migdałów
- 2 duże suszone figi
- dwie duże łyżki miodu gryczanego

Orzechy i migdały uprażyć na patelni. Przerzucić na sito i delikatnie potrząsnąć, żeby odpadły okruszki i drobne części, które mogły się bardziej przypiec. Następnie orzechy i migdały przerzucić z powrotem na suchą patelnię, po czym polać miodem i chwilę razem podgrzać. 

Spód wysmarować kajmakiem, wyłożyć orzechy w miodzie. Figi pokroić w paseczki, po czym w kostkę. Wyłożyć między orzechami.
Podać na świąteczny stół.

SMACZNEGO!

Sajkofanka Smaku


Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. 

Swoją stronę założysz TUTAJ ".

Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się  informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: SmacznieZdrowoKolorowo

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5