Zapiekanka ziemniaczana

2015-04-25 10:00:00(ost. akt: 2015-04-21 11:12:24)

Autor zdjęcia: Sajkofanka Smaku

Idealnie nadaję się zarówno na obiad jak i na kolację.
Składniki:
- 2,5 kg ziemniaków
- 300 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
- 3 duże cebule białe
- 5 jaj rozmiar M
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- pęczek świeżej pietruszki
- ½ łyżeczki chili pieprz cayenne
- 1 łyżeczka majeranku
- duża łyżka ulubionych ziół suszonych
- świeżo mielony pieprz czarny i sól do smaku

Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach, ale nie najdrobniejszych. Utarte ziemniaki odciskamy na bawełnianej ściereczce z nadmiaru wody. Tak odciśnięte ziemniaki przekładamy do dużej miski. Cebulkę obieramy, kroimy w małą kosteczkę. Smażymy na oleju rzepakowym na rumiano, dodajemy mięso mielone i chwilę razem smażymy.

Do ziemniaków dorzucamy usmażoną cebulę i mięso. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, posiekaną natkę pietruszki, wbijamy jajo i doprawiamy. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach C przez 50 minut (od zimnego piekarnika). Ja piekłam w szerokim naczyniu żaroodpornym, dlatego zapiekanka jest niska. Jeśli upieczecie w keksówce, na pewno będzie wyższa. Smacznego!

Sajkofanka Smaku
Czytaj e-wydanie





Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. 

Swoją stronę założysz TUTAJ ".

Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor HrywnaCzytaj e-wydanie

Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: SmacznieZdrowoKolorowo

Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. SmakuFan #1722610 | 78.131.*.* 26 kwi 2015 17:42

    Polecam dodać zamiast mięsa boczek wędzony pokrojony w drobną kostkę wraz z kiełbasą, czy innymi pozostałościami z lodówki, wędzony smak świetnie poprawia potrawę. Zaś na wierzch można dodatkowo porozkładać cienkie płatki słoninki, pomoże ślicznie zapiec się na rumiano, sama zaś zapiekanka jest wtedy jeszcze lepsza. No i koniecznie trzeba wspomnieć, że pokrojona w paski 2-3cm odsmażana na drugi dzień jest absolutnie bajkowa... Pani Nataszo, prosimy o następne smakowitości :)

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (2)

    2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5