Ziołowa tarta pełnoziarnista z jarmużem i kolorowymi warzywami

2015-05-02 10:00:00(ost. akt: 2015-04-27 10:11:48)

Autor zdjęcia: Sajkofanka Smaku

Receptura na foremkę o średnicy 26 cm – od 4 do 8 porcji - w zależności od apetytu ;)
CIASTO
200 g mąki gryczanej
2 jaja wiejskie rozmiar M
100 g masła prawdziwego
szczypt soli
1 łyżeczka ziaren siemienia lnianego
szczypt ulubionych ziół suszonych

NADZIENIE
200 g jarmużu 
80 g regionalnego sera koziego (jeśli nie macie, użyjcie kremowego serka z niebieską pleśnią)
1 sztuka  duży pomidor żółty
6 sztuka czerwonych pomidorków cherry
1 łyżeczka ziaren słonecznika
1 łyżeczka ziaren siemienia lnianego
1 sztuka dużej cebuli czerwonej
listki świeżej mięty i melisy do dekoracji

DO DZIEŁA!
CIASTO: Składniki na ciasto zagniatamy i odkładamy na pół godziny do lodówki, by skruszało. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy, po czym przekładamy do blaszki o średnicy 26 cm, wysmarowanej uprzednio masłem i posypanej odrobiną mąki gryczanej. Można również zetrzeć na tarce o grubych oczkach prosto do foremki, po czym odpowiednio ją wykleić. Spód włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec na rumiano 20 minut.

NADZIENIE: 
Jarmuż parzymy wrzątkiem, po czym przerzucamy do durszlaka i zalewamy lodowata wodą. Dobrze odsączamy i smażymy na oliwie z dodatkiem posiekanych dwóch ząbków czosnku. Smażmy 3 minuty. Usmażony jarmuż przerzucamy do dużej miski.  Pomidorka żółtego parzymy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę. Pomidorki cherry myjemy. Kroimy na cztery. Czerwoną cebulkę kroimy w grubą kostkę, podsmażamy na oliwie, lekko solimy. Ziarna słonecznika i siemienia lnianego prażymy na suchej patelni.

Do miseczki z jarmużem wrzucamy pokrojone pomidorki cherry, żółtego pomidora, cebulkę podsmażoną i razem mieszamy. Wykładamy nadzienie na upieczony uprzednio spód. Na farsz rozkładamy miejscami dowolnie ser pleśniowy, posypujemy prażonym słonecznikiem i siemieniem lnianym.

Wkładamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy od 15 do 20 minut. Przed podaniem na upieczoną tartę układamy świeże listki ziół.

Sajkofanka Smaku

Czytaj e-wydanie





Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. 

Swoją stronę założysz TUTAJ ".

Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor HrywnaCzytaj e-wydanie

Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: SmacznieZdrowoKolorowo

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5