Kociołek zamiast grilla

2015-05-16 10:00:00(ost. akt: 2015-05-11 20:04:28)

Autor zdjęcia: Natasza Rozmus-Król

Maj, a wraz z nim początek sezonu na gotowanie w plenerze! W ogrodzie, na plaży, w lesie, na polanie – wszędzie! Grille, ogniska, biesiady… U mnie w żarze tlącego się ogniska stanął kociołek. Warzywa z mięsem, które trafiają na godzinę do żeliwnego naczynia, zachwycają podniebienia prawdziwych smakoszy! A kto raz spróbuje tego przysmaku, zawsze już będzie wracał do jedynego w swoim rodzaju frykasu, pachnącego i smakującego wiosennym dymem z ogniska…
Do przygotowania kociołka będziecie potrzebowali warzyw i mięsa. Możecie zrobić z samych warzyw, jednak dodatek boczku i kiełbaski wiadomo, robi swoje

My do kociołka wrzuciliśmy:
– 5 dużych buraków pokrojonych w plastry
– 4 marchewki pokrojone w plastry
– 4 ziemniaki pokrojone w plastry
– 2 duże cebule pokrojone w plastry
– boczek pokrojony w paski
– ulubiona kiełbaska pokrojona w plastry
– różyczki brokuła
– sól, cukier, zioła – do przyprawienia

DO DZIEŁA!

Zaczynamy od przygotowania kociołka. Wyczyszczony kociołek żeliwny wykładamy folia aluminiową (matowa strona do wewnątrz naczynia) lub liśćmi kapusty białej, po czym układamy dowolnie warstwami nasze składniki. Nie zapomnijcie, by po każdej warstwie posypać składniki solą, cukrem i ziołami. Wszystko dobrze docisnąć, gdyż pod wpływem ciepła składniki zmniejszą swoja objętość. Wstawić kociołek do żaru z ogniska i trzymać w żarze godzinę.

Po tym czasie delektować się smakiem. Podawać z ulubionymi dodatkami – u nas ketchup, musztarda i domowe ogórki kiszone – tradycyjnie

SMACZNEGO!


Czytaj e-wydanie





Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. 

Swoją stronę założysz TUTAJ ".

Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor HrywnaCzytaj e-wydanie

Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: SmacznieZdrowoKolorowo

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5