Sernik na zimno z truskawkami

2015-06-13 10:00:00(ost. akt: 2015-06-14 14:45:45)

Autor zdjęcia: Sajkofanka Smaku

Na osłodę, choć w nieco lżejszym wydaniu – sernik na zimno ze słodkimi truskawkami :).
Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm

Kruchy spód z ciasteczek:
– 200 g herbatników maślanych lub ciasteczek zbożowych
– 100 g masła
Środek:
– 1 kg serka homogenizowanego o smaku waniliowym
– 400 g jogurtu naturalnego
– 100 g truskawek świeżych
– 30 g cukru pudru
– cukier z laską wanilii
– żelatyna
Na wierzch:
– 300 g świeżych truskawek
– 2 galaretki o smaku truskawkowym

Herbatniki wkładamy do woreczka i tłuczemy młotkiem na desce tak długo, aż uzyskamy pożądaną wielkość. Ja najbardziej lubię, gdy ciasteczka jeszcze chrupią i nie są zupełnie miałkie. W garnuszku rozpuszczamy masło, po czym łączymy z ciasteczkową masą. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, po czym dokładnie rozkładamy naszą masę z ciasteczek i masła. Teraz nasz spód ląduje w lodówce, najlepiej na 2 godziny, by masa dobrze się utwardziła.

Przygotowanie żelatyny: Zazwyczaj wszystko napisane jest na opakowaniu, jednak najlepiej w pół szklanki zagotowanej wody rozpuścić dokładnie żelatynę (5 łyżeczek). Dokładnie wymieszaną żelatynę odstawiamy do całkowitego wystudzenia, od czasu do czasu mieszając. Pora na masę serową. Serek homogenizowany, jogurt, cukier puder i cukier z laską wanilii mieszamy razem w misce. Możemy to zrobić mikserem na małych obrotach. Delikatnie mieszając, dodajemy stopniowo żelatynę.

Połowę masy wylewamy na spód, po czym układamy warstwę z truskawek pokrojonych w plasterki. Na to znów wykładamy resztę masy, wyrównujemy górę i wkładamy do lodówki, aż do całkowitego ścięcia. Ja trzymam w lodówce minimum 3 godziny.

Gdy masa serowa będzie już sztywna zabieramy się za przygotowanie galaretki. Dwie galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Dokładnie mieszamy i studzimy. Gdy galaretka zacznie już tężeć, na serniku wykładamy pokrojone w plasterki truskawki i zalewamy je galaretką. Schładzamy godzinę.
Gotowe! :)

Natasza Rozmus-Król


Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

Komentarze (2) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Anetkin #1874622 | 91.226.*.* 5 gru 2015 23:12

    Świetny artykuł, uwielbiam każdy sernik z dodatkami owoców. Te zimne mi pasują przez całe rok a nie tylko latem. Super smakuje każdy jaki ma w sobie miękkiego i słodkiego owoce. Polecam z ananasem czy z kiwi lub oczywiście z malinami. Sama robię z reguły tak http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-py szny-sernik-na-zimno/ i można dodatki dowolnie modyfikować jak sama robię do upodobań. A może ktoś próbował z bananami lub liczi?

    odpowiedz na ten komentarz

  2. nowy #1754285 | 83.28.*.* 14 cze 2015 19:43

    Pysznie wygląda , pochłoną bym go w 15min. :)

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5