Śniadaniowa owsianka na soku pomarańczowym

2015-06-27 11:11:00(ost. akt: 2015-06-27 11:12:10)

Autor zdjęcia: Sajkofanka Smaku

Niemal każdy owsiankę robi na mleku, czy to zwierzęcym, czy też roślinnym. Są i tacy jak ja, którzy uwielbiają jeść ją na wodzie. Ale moja ostatnia wariacja okazała się strzałem w dziesiątkę! Owsianka ugotowana na soku pomarańczowym. Idealna! I tak oto z kilku wspaniale ze sobą współgrających składników stworzyłam prawdziwą bombę witaminową owocowo-zbożową! Spróbujcie sami, bo naprawdę warto.
Owsianka na soku pomarańczowym

Receptura na jedną pożywną porcję owsianki:

– szklanka pasteryzowanego 100% soku z pomarańczy

– 4 czubate łyżki płatków owsianych górskich

– łyżka jagód Goji

– 2 suszone śliwki

– pół jabłka ze skórką

– po pół łyżeczki: ziaren sezamu, pestek dyni, ziaren siemienia lnianego

dodatkowo: karob w płynie, sok z cytryny, świeża mięta

1. Pół jabłuszka kroimy w nieregularną kostkę ok. 0,5 cm. Skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Suszoną śliwkę kroimy w kosteczkę.

2. Do małego garnuszka wrzucamy płatki owsiane, pestki dyni, ziarna sezamu i siemienia lnianego, jagody Goji, suszoną śliwkę. Polewamy łyżeczką płynnego karobu. Chwilę prażymy, maksymalnie 30 sekund, po czym wlewamy sok pomarańczowy i dodajemy jabłko.

Gotujemy 3 minuty, po czym podajemy na miseczce z kawałkiem świeżego jabłka i posiekaną miętą.

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5