Wytrawna tarta z botwinką i serem korycińskim

2015-07-04 11:00:00(ost. akt: 2015-07-04 11:04:32)

Autor zdjęcia: Sajkofanka Smaku

Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem, dzięki któremu, w ubiegłym roku, zdobyłam pierwsze miejsce w ogólnopolskim konkursie - Blog ze Znakiem Smaku organizowanym w ramach kampanii Trzy Znaki Smaku. Częstujcie się zatem pożywną i zdrową tartą z botwinką i serem korycińskim.
Wytrawna tarta z botwinką i serem korycińskim

Kruche ciasto:
– 1 jajo rozmiar L
– 200g mąki pszennej typ 500
– 100g masła 82% tłuszczu
– szczypta soli
Farsz:
– pęczek świeżej botwinki
– 100 g sera korycińskiego z czosnkiem
– ząbek czosnku
– łyżeczka siemienia lnianego
– połówka cytryny
– pieprz, sól
Zalewa do farszu:
– 1 jajo rozmiar L
– 100 ml śmietany 30%
– 50ml mleka 2,0% tłuszczu
– pół ząbka czosnku zmiażdżonego
– świeży koperek posiekany
– sól, pieprz do smaku
Do dzieła!
Ciasto: składniki na tartę zagniatamy, chowamy do lodówki na godzinę. Po godzinie rozkładamy na blaszkę do tarty, nie zapominając o wysokich rantach, by móc później ułożyć farsz. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Farsz: Botwinkę myjemy. Liście kroimy w cienkie paski, buraczki obieramy i razem z gałązkami botwinki kroimy w małe kwadraciki, po czym wrzucamy na wrzątek na 3 minuty. Sparzoną botwinkę przecedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. Skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Delikatnie osuszamy. Czosnek siekamy.
Zalewa do farszu: Jajo roztrzepujemy, dolewamy śmietankę i mleko, doprawiamy do smaku.
Koniec: Farsz wykładamy na ostudzona tartę. Zalewamy masą jajeczno-śmietanowo-mleczną i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 30 minut.
SMACZNEGO!

Czytaj e-wydanie





Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. 

Swoją stronę założysz TUTAJ ".

Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor HrywnaCzytaj e-wydanie


Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. molorhus #1769705 | 31.61.*.* 6 lip 2015 21:37

    Wszystko pięknie, ale miałam okazję widzieć warunki w jakich powstają te słynne sery. Proszę mi uwierzyć, że poszarpane dziurki w ich strukturze to nie jest działanie bakterii mlekowych. Mozliwe, żedłuższa obróbka termiczna zabezpieczy przed rewolucjami żołądkowymi. Bez ryzyka nie ma zabawy

    odpowiedz na ten komentarz

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5