Kasza owsiana z czerwoną kapustą, marchewką i jabłkiem – sałatka idealna do pracy

2015-08-01 12:00:00(ost. akt: 2015-08-01 15:30:13)

Autor zdjęcia: Sajkofanka Smaku

Kasza owsiana. Moje nowe kulinarne odkrycie. Jest wytwarzana z ziaren owsa, tego samego, którego używa się do produkcji płatków owsianych. Kasza jednak jest bogatsza w błonnik i liczne składniki mineralne.
Spośród wszystkich jest najlepszym źródłem β-glukanu – rozpuszczalnego błonnika, który daje szybkie uczucie sytości oraz pęcznieje w przewodzie pokarmowym, co ułatwia wypróżnianie się. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe i stanowi odżywkę dla korzystnej mikroflory naszego układu pokarmowego. Zawiera dużo białka, żelaza, magnezu ora jest dobrym źródłem cynku, wapnia, witamin B1, B2 i kwasu foliowego.

Jak widzicie działa niemal jak naturalne lekarstwo, które możecie spożywać do woli! Na słono, na słodko, idealnie syci na długo, stąd tez polecam do dań jednogarnkowych i sałatek, które sprawdzą się do pracy. A poniżej jedna ze smacznych propozycji ode mnie. Na zdrowie! :)

Kasza owsiana z czerwoną kapustą, marchewką, jabłkiem i ziarnami

Składniki na cztery porcje:

100 g kaszy owsianej

jedna duża marchewka

jedno duże jabłko

1/4 główki kapusty czerwonej

mieszanka ziaren: pestki słonecznika, sezam, słonecznik

Do przyprawienia:

– 4 łyżki oleju rzepakowego

– sok z jednej cytryny

– łyżka octu jabłkowego 6%

– świeżo mielony pieprz

– świeżo mielony miks ulubionych ziół suszonych

– opcjonalnie łyżeczka cukru

DO DZIEŁA!

Kaszę owsianą prażymy na suchej patelni przez 3 minuty, po czym zalewamy wodą i gotujemy przez około 15 minut, aż będzie „na ząb”. Kaszę podczas gotowania podlewamy wodą, aż kasza całkowicie wchłonie wodę.

Warzywa myjemy.

Kapustę szatkujemy drobno, najlepiej w maszynie.

Marche obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach.

Jabłko obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, po czym zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Na suchej patelni podprażamy ziarna.

W miseczce łączymy kaszę z warzywami, doprawiamy przyprawami i zjadamy.

Może stanowić samodzielny posiłek, posłużyć jako dodatek do obiadu. Idealna do pracy!

SMACZNEGO! :)

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5