Domowa nalewka ze świeżych owoców morwy białej

2015-08-08 13:44:00(ost. akt: 2015-08-08 13:44:33)

Autor zdjęcia: Sajkofanka Smaku

W mojej małej rodzinnej wiosce, przy polnej drodze rośnie samotne drzewo. Cały rokiem stanowi jedynie przydrożną ozdobę, jednak raz w roku, w lipcu, owocuje. Owoce przypominają małe robaczki, jakby larwy owada. Pewnie mało kto wie, że są tak cenne i rzadko obecnie spotykane. Morwa biała to drzewo liściaste, które daje białe, soczyste, słodkie i bardzo delikatne owoce. Nie tylko wspaniale smakują, ale dodatkowo mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, m.in. wspierają nas w walce z anemią, miażdżycą i cukrzycą.
Smak owoców morwy ciężko jest z czymkolwiek porównać, gdyż jak dla mnie, jest niepowtarzalny, przyjemnie słodki, delikatnie orzeźwiający. Owoce świeżo zerwane mają to do siebie, że szybko się utleniają i ciemnieją. Ze względu na swoją delikatną teksturę nadają się do bezpośredniego spożycia, bądź do ususzenia. Jednak najlepiej sprawdzą się, jako podstawowy składnik domowej nalewki. Na pewno zaskoczycie swoich najbliższych
Poza morwą białą jest jeszcze czarna i czerwona, wszystkie są równie słodkie i soczyste. Koniecznie wracajcie do zapomnianych smaków!
Dlatego też, jeśli macie możliwość zdobycia tych pysznych małych owoców, wykorzystajcie mój przepis i zamknijcie niepowtarzalny smak do słoika, a później do szklanej butelki.
Nalewkę przygotowałam metodą zalewania (podobnie jak nalewkę ze śliwki węgierki i brzoskwini z nutą cynamonu)

Metoda zalewania owoców przebiega następująco – krok po kroku:

Początkowo zalewamy alkoholem owoce (tu mamy dowolność) do objętości ¾ naczynia, u mnie w tym wypadku jest to 5 litrowy słój.

Odstawiamy wszystko na minimum 3 miesiące do 6 maksymalnie, po czym zlewamy pierwsza nalewkę.

Następnie owoce (w tym przypadku owoce morwy białej) zasypujemy 1 kg cukru i odstawiamy do leżakowania na kolejne 3 do 6 miesięcy.

Po tym czasie zlewamy drugą nalewkę, która wytworzyła się z owoców i cukru.

Na koniec łączymy pierwszą i drugą nalewkę w jedność, a później odstawiamy ją do leżakowania, przechowywania etc. – im dłużej będzie dojrzewać, tym lepiej!

Smacznego i powodzenia!

Domowa nalewka ze świeżych owoców morwy białej

Do przygotowania nalewki będziemy potrzebowali:
– 2,5 – 3 kg świeżych owoców morwy białej
– 0,5 litra spirytusu
– 0,7 litra wódki
– duży słój

A po trzech miesiącach przyda się…
– sito o małych oczkach
– gaza jałowa
– drugi słój lub szklana butelka
– 1 kg cukru kryształu

Zaczynamy od wyparzenia słoja. Następnie płuczemy i osuszamy owoce, które przesypujemy do słoika. Owoce zalewamy spirytusem i wódką. Odstawiamy w ciemne miejsce na minimum 3 miesiące.

Gdy minie długo oczekiwany czas, zlewamy nalewkę 1 do naczynia szklanego przez sito wyłożone gazą, po czym zabieramy się za przygotowanie nalewki nr 2. Owoce, które pozostały zasypujemy 1 kg cukru kryształu i odstawiamy na kolejne minimum 3 miesiące. Nalewkę pierwszą odstawiamy do leżakowania.

Po długo wyczekiwanym czasie zlewamy nalewkę nr 2 przez sito wyłożone gazą jałową i łączymy obie nalewki – odstawiamy do przechowywania, by uzyskać smak, który nas zadowoli.
Powodzenia! :)
Natasza Rozmus-Król

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. wacek #2944177 | 212.33.*.* 5 lip 2020 11:31

    jesli morwa bedzie zawierała duzo wody a alkoholowi pozwolimy niechcący trochę odparowac to powstanie ocet morwowy a nie nalewka.

    odpowiedz na ten komentarz

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5