Pęczak z kurkami w śmietanowo-pietruszkowym sosie

2015-08-15 11:10:00(ost. akt: 2015-08-15 11:15:29)

Autor zdjęcia: Sajkofanka Smaku

Deszczowy lipiec i słoneczny początek sierpnia sprawiły, że w naszych polskich lasach pojawiły się pierwsze grzyby. Ja od moich rodziców dostałam w ten weekend pierwsze kurki, ukochane, wyczekane! Nie zrobiłam z nich jajecznicy, ani omleta, ale pożywny obiad z pęczakiem. Kurki idealnie smakują skąpane w śmietanowym sosie z dodatkiem świeżo siekanej natki pietruszki. Bierzcie kosze, ruszajcie do lasu, a potem przygotujcie ten pyszny i zdrowo sycący obiad. Smacznego!
Pęczak z kurkami w śmietanowo-pietruszkowym sosie

Receptura na dwie porcje:

– 300 g świeżych kurek

– pęczek świeżej pietruszki

– 3/4 szklanki pęczaku

– 330 g śmietany 30 %

– pieprz świeżo mielony

– sól

– 1 duża cebula

– 2 ząbki czosnku

Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia, woda do gotowania pęczaku

DO DZIEŁA!

1. Pęczak prażymy na rozgrzanej patelni z łyżką oleju rzepakowego przez 3 minuty, po czym zalewamy go stopniowo wodą, za każdym razem tak, żeby cała kasza była przykryta płynem. Gdy kasza wchłonie wodę, powtarzamy czynność, nie zapominając o mieszaniu. Podlewamy tak długo, aż kasza będzie „na ząb”.

2. Kurki zalewamy wrzącą wodą i trzymamy w niej przez pięć minut. Następnie płuczemy na durszlaku i osuszamy.

3. Na patelni rogrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną w piórka cebulkę i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Smażymy wszystko na rumiano. Zdejmujemy z patelni czosnek i cebulke na talerz.

4. Na tej samej patelni rogrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i przesmażamy bardzo mocno kurki, aż pieknie się zarumienią. W międzyczasie możemy podlać jeszcze odrobinką oleju. Do kurek dorzucamy cebulkę i razem chwilę smażymy. Kurki wraz z cebulą zalewamy śmietanką. Doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dosypujemy posiekaną natkę pietruszki. Smażymy wszystko jeszcze około 2 minut, aż śmietanka lekko zgęstnieje.

5. Do tak przygotowanego sosu dorzucamy pęczak, razem dokładnie mieszamy na patelni i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. I gotowe!

SMACZNEGO!

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5