Kruche ciasto z jagodami, porzeczkami i agrestem – proste, szybkie, pyszne!
2015-08-22 10:55:00(ost. akt: 2015-08-22 14:25:25)
Pamiętam, kiedy byłam młodsza i mieszkałam jeszcze z rodzicami, co wakacje chodziłam z moją przyjaciółką na jagody. Brałyśmy kanki, wsiadałyśmy na rower, szukałyśmy polany w lesie i zbierałyśmy pyszne jagódki z krzaczków. Później była zupa owocowa, pierogi, naleśniki i ciasta. A z ogrodu przynosiło się porzeczki i agrest, kwasząc się po przegryzieniu każdego małego owocu. Bardzo mi takich beztroskich chwil brakuje!
Dziś jagody zazwyczaj kupuję, jedynie agrest i porzeczki wciąż rosną na działce u rodziców. Bardzo lubię wykorzystywać te kwaskowe owoce do deserów. Wystarczy zagnieść kruchy spód, wysypać na niego ulubione owoce i zapiec je pod słodką bezą.
To proste ciasto sprawdzi się z pewnością, gdy nagle z wizytą wpadną goście, ale równie smacznie wpasuje się do popołudniowej kawy. Spróbujcie koniecznie!
To proste ciasto sprawdzi się z pewnością, gdy nagle z wizytą wpadną goście, ale równie smacznie wpasuje się do popołudniowej kawy. Spróbujcie koniecznie!
RECEPTURA
CIASTO
– 1,5 szklanki mąki pszennej
– 2 żółtka
– 100 g masła o zawartości tłuszczu 82%
– łyżka cukru
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– 1,5 szklanki mąki pszennej
– 2 żółtka
– 100 g masła o zawartości tłuszczu 82%
– łyżka cukru
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
OWOCE
– 1 i 1/2 szklanki świeżych jagód
– 1 i 12 szklanki świeżych owoców porzeczek czarnych
- 1/2 szklanki świeżych owoców agrestu
+ 3 czubate łyżki bułki tartej
– 1 i 1/2 szklanki świeżych jagód
– 1 i 12 szklanki świeżych owoców porzeczek czarnych
- 1/2 szklanki świeżych owoców agrestu
+ 3 czubate łyżki bułki tartej
BEZA
– 5 białek z jaj
– 3/4 szklanki cukru pudru
– 5 białek z jaj
– 3/4 szklanki cukru pudru
DO DZIEŁA!
1. Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą lub chowamy do woreczka śniadaniowego. Chowamy na 1/2 godziny do lodówki.
2. Owoce myjemy, oczyszczamy z ogonków, suszymy.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
4. Kruche ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach na silikonową blaszkę do tarty o średnicy 28cm. Wylepiamy lekko boki, maksymalnie na pół cm w górę. Kruchy spód wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na rumiano (0koło 20-25 minut).
5. Upieczony spód lekko studzimy, po czym posypujemy bułką tartą, na którą wykładamy owoce (bułka wchłonie wodę z owoców, a ciasto pozostanie kruche). Na owoce układamy pianę ubitą na sztywno z białek i cukru.
1. Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą lub chowamy do woreczka śniadaniowego. Chowamy na 1/2 godziny do lodówki.
2. Owoce myjemy, oczyszczamy z ogonków, suszymy.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
4. Kruche ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach na silikonową blaszkę do tarty o średnicy 28cm. Wylepiamy lekko boki, maksymalnie na pół cm w górę. Kruchy spód wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na rumiano (0koło 20-25 minut).
5. Upieczony spód lekko studzimy, po czym posypujemy bułką tartą, na którą wykładamy owoce (bułka wchłonie wodę z owoców, a ciasto pozostanie kruche). Na owoce układamy pianę ubitą na sztywno z białek i cukru.
Wstawiamy ciasto ponownie do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Gotowe!
Smacznego! :)
Natasza Rozmus-Król
Natasza Rozmus-Król
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez