Puszyste drożdżówki z borówkami

2015-08-29 12:00:00(ost. akt: 2015-08-29 13:09:51)

Autor zdjęcia: Sajkofanka Smaku

Ciasto drożdżowe to jedno z tych, które przyznam szczerze, w ten weekend zrobiłam drugi raz w życiu. Tak, zawsze odwlekam drożdżowe wypieki. Nie wiem, czy przez długi czas oczekiwania, czy może przez zamiłowanie do kruchych ciast.
Jednak niepowtarzalna ilość borówek, która pojawiła się w tym roku w moim rodzinnym ogrodzie zachęciła mnie do dodatkowych kuchennych szaleństw, a co za tym idzie postanowiłam uraczyć mego męża i upiec słodkie „drożdżówki” z dodatkiem świeżych borówek. No cóż, muszę przyznać, że nie taki diabeł straszny, a ciepłe bułeczki zjedzone w gronie najbliższych to podwójna dawka endorfin. Częstujcie się zatem. Na zdrowie!

Receptura:

500 g mąki pszennej tortowej
150 g cukru białego kryształ
150 g stopinonego masła prawdziwego 82 % tłuszczu
50 g drożdzy świeżych
4 żółtka
250 mleka
1 kg świeżych borówek

Dodatkowo: papier do pieczenia

1.Przygotowujemy rozczyn z drożdży. Do miseczki wrzucamy drożdże, łyżkę mąki, łyżkę cukru oraz niewielką część ciepłego (nie gorącego!) mleka. Rozczyn powinien mieć gęstość taką, jak ciasto na naleśniki.
2. Odstawić roczyn do wyrośnięcia – pojawią się pęcherzyki powietrza, a rozczynu w miseczce będzie dwukrotnie więcej – wtedy jest na pewno dobry.
3. Żółtka ucieramy z cukrem, masełko stapiamy, a przesianą przez sito mąkę lekko podgrzewamy (możemy chwilę powyrabiać ją w dłoniach).
4. Wyrośnięty rozczyn wlewamy do mąki, dodajemy utarte żółtka z cukrem, zaczynamy wyrabiać ciasto, powoli dolewając mleko.
5. Kiedy wszystkie składniki się połączą, dodajemy stopiony tłuszcz i wyrabiamy, aż do momentu, gdy ciasto nie będzie błyszczeć od tłuszczu.
6. Tak wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia – najlepiej w ciepłe miejsce, bez przewiewów.
7. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze i formujemy w kuleczki dowolnej wielkości, zachowując odpowienie odstępy między bułeczkami. Zagniecione bułeczki układamy na papierze do pieczenia, po czym smarujemy je po wierzchu jajem.
8. Na wyrośnięte bułeczki układamy nieregulanie świeże borówki i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia (przykrywamy suchą ściereczką).
9. Wyrośnięte drożdżówki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopnie piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut. Po upieczeniu można posypać cukerm pudrem.

SMACZNEGO! :)

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5