Wołowina z sosem sojowym,marchewką i świeżą kolendrą

2015-09-12 20:00:00(ost. akt: 2015-09-12 19:29:33)

Autor zdjęcia: Sajkofanka Smaku

Kolejny raz pragnę zachęcić Was do spożywania mięsa wołowego, które ma w swoim składzie mnóstwo cennych witamin z grupy B, minerałów i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo, co dla mnie najważniejsze wołowina, jest bardzo smaczna, a w kuchni można wykorzystać ją na tysiące sposobów!
Receptura na cztery porcje:

– 500g mielonej karkówki wołowej

– jedna duża marchewka starta na grubych oczkach

– pół selera startego na grubych oczkach

– pęczek świeżej kolendry

– owoce świeżego granatu

– łyżka sezamu białego

– sos sojowy

– 200g ryżu jaśminowego

– olej rzepakowy lub rydzowy do smażenia


Marynata do mięsa:

– 100 ml sosu sojowego

– 2 ząbki czosnku

– 1cm korzeń świeżego imbiru lub łyżeczka mielonego

– świeża kolendra posiekana

– świeżo mielony pieprz czarny

– świeżo mielona sól gruboziarnista

– po 1/2 łyżeczki kozieradki i curry

– łyżka musztardy dijon

– łyżka powideł śliwkowych

Wołowinę mielimy w maszynce na grubych oczkach lub kupujemy już zmieloną.

Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy sos sojowy, dodajemy drobno roztarty czosnek i imbir, świeżo siekaną kolendrę, sól i pieprz. Ja dodaję również po łyżce musztardy dijon i powideł śliwkowych oraz mieloną kozieradkę i curry. Do marynaty wrzucamy mięso, dokładnie łączymy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Marchewkę i selera obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy na łyżce oleju rydzowego lub rzepakowego tak, żeby warzywa tylko delikatnie zmiękły, ale były jeszcze chrupiące. Marchewkę przed podaniem mieszamy z białym sezamem.

Po 2 godzinach marynowania mięso wyjmujemy z lodówki i smażymy na łyżce oleju do momentu odparowania całej wody.

Mięso podajemy z ryżem jaśminowym lub na samo, do tego w kokilce przygotowujemy dodatkowo sos sojowy do indywidualnego polania. Na talerz układamy mięso, na to warzywa i świeża kolendra posiekana. Dodatkowo obsypujemy nasze danie świeżymi owocami granatu – pysznie i kolorowo, czyż nie?

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5