Lekkie i proste leczo warzywne

2015-09-26 17:00:00(ost. akt: 2015-09-26 14:21:19)

Autor zdjęcia: Sajkofanka Smaku

Leczo warzywne. Bardzo lubię! Lekkie, proste danie, którego czas przygotowania jest zaskakująco szybki. Wystarczy wrzucić do garnka ulubione warzywa, zalać pulpą pomidorową i dobrze doprawić. Ponadto, można dodać kiełbaskę lub mięso, ja jednak dziś serwuję w wersji jarskiej. Idealne z ryżem, kaszą, bądź pajdą chleba. Na zdrowie!
Lekkie leczo warzywne

– 1 średniej wielkości cukinia zielona

– 1 świeża papryka czerwona

– 1 świeża papryka żółta

– 1 świeża papryczka chili

– 2 świeże marchewki

– 200 g świeżych pieczarek

– pęczek świeżej pietruszki

– pęczek świeżego koperku

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 700 g passaty pomidorowej

– 2 puszki pomidorów bez skóry

– świeżo mielony pieprz

– świeżo mielona sól

– mieszanka ulubonych ziół suszonych

– olej rzepakowy do smażenia

DO DZIEŁA!

Cebulkę kroimy w kosteczkę. Czosnek siekamy.
Z papryki wydrążamy gniazdo nasienne, kroimy w paseczki, a następnie w grubszą kostkę.
Cukinię kroimy na cztery wzdłuż, a później w większą kostkę.
Pieczarki kroimy na pół, po czym kroimy je w grubsze plastry.
Marchewkę obieramy ze skóry, kroimy w talarki (grubsze plasterki).
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego. Na oleju smażymy cebulkę i czosnek. Delikatnie solimy. Dodajemy marchewkę pokrojoną w krążki (plasterki). Dorzucamy paprykę i papryczkę chili. Smażymy przez około 5 minut. Dodajemy cukinie i pieczarki, smażymy kolejne 5 minut. Zalewamy wszystko passatą i zmiksowanymi w blenderze pomidorami z puszki. Dusimy wszystko na małym ogniu od 25 do 35 minut. Doprawiamy leczo pieprzem, solą i ziołami. Podajemy na talerz, posypujemy świeżo siekaną pietruszką i koperkiem.

SMACZNEGO! :)

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5