Dorsz z truskawkową salsą

2015-10-10 11:10:00(ost. akt: 2015-10-10 11:06:23)

Autor zdjęcia: Sajkofanka Smaku

Słodkie, czerwone owoce połączyłam z miodem, octem balsamicznym i sosem sojowym – dzięki temu stały się bardziej wytrawne i doskonale wpasowały się jako dodatek do mojego dzisiejszego obiadu.
Delikatne mięso z dorsza z nieco zaostrzoną salsą truskawkową i plastrem wędzonego twarogu wylądowały u mnie na talerzu. Było smacznie, zdrowo i naprawdę bardzo kolorowo! A po mojej uczcie zostały już tylko fotograficzne wspomnienia:)
Dorsz z truskawkową salsa i twarogiem wędzonym
Ryba:
-500g fileta z dorsza
-pieprz, sól, oregano
-sok z połowy cytryny
Salsa:
-250g truskawek ( idealne byłyby kaszubskie – nasz tradycyjny polski produkt z pomorza)
-łyżka miodu
-łyżka octu balsamicznego
-łyżka sosu sojowego
-pieprz
Dodatkowo:
-100g twarogu wędzonego
-ocet balsamiczny mała łyżeczka
Fileta oczyszczamy z ości, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oregano. Odkładamy na pół godziny do lodówki.

Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki, kroimy w kostkę. Przyprawiamy odrobiną pieprzu, dodajemy sos sojowy, ocet balsamiczny i miód. Odstawiamy, żeby smaki dokładnie się połączyły.
Następnie zabieramy się za gotowanie. Ja rybę przygotowałam w parowarze, zatem wystarczy jej 6-8 minut maksymalnie. Jeśli zbyt długo ją przetrzymamy stanie się gumowa i niesmaczna, ważne jest zatem pilnowanie czasu.
Na talerzu układamy salsę z truskawek, na nią plaster twarogu wędzonego nasączony łyżeczką octu balsamicznego. Na wierzchu układamy kawałek ryby i ozdabiamy skórka z cytryny i pietruszką.

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5