Staropolski piernik

2015-12-05 12:00:00(ost. akt: 2015-12-05 11:41:56)

Autor zdjęcia: Natasza Rozmus-Król

Małymi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Nie wyobrażam sobie, żeby w tym dniu zabrakło na moim stole prawdziwego staropolskiego piernika. Dlaczego tak bardzo lubię to ciasto? Pewnie dlatego, iż pachnie cynamonem, imbirem, kardamonem, goździkami, miodem.. Pomyślcie sami – czym byłyby święta bez korzennych przypraw, których intensywny aromat nadaje niezwykłej magii.
Tym razem sięgnęłam po sprawdzony przepis na piernika z orzechami włoskimi do książki, której autorem jest szef kuchni na zamku w Malborku – Bogdan Gałązka.
Nie wiem z czym Wam kojarzy się smak piernika, ale dla mnie to głównie smak prawdziwych toruńskich Katarzynek – lekkich i bardzo miodowych pierniczków. I wiecie co – piernik, który dla Was upiekłam to większa wersja tychże pierników! Czy nie wygląda pięknie?  Częstujcie się!
Składniki:
- 120 g masła
- bułka tarta do obsypania formy
- 150 g łupanych orzechów włoskich
- 30 ml karmelu (10g cukru,30ml wody)
- 15 g mielonych przypraw korzennych (goździki, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa)
- 500 g mąki pszennej
- 10 g sody oczyszczonej
- 5 jaj (oddzielić żółtka od białek)
- 100 g cukru
- 250 g miodu
- 20 g cukru pudru

Przygotowanie:
Formę wysmarować 20 g masła i obsypać bułką tartą.
Orzechy sparzyć wrzątkiem, ostudzić i obrać ze skórki. Posiekać na drobne kawałki.
Zrobić karmel: na patelnię wsypać cukier, dolać wodę i doprowadzić do wrzenia.
Zmiksować przyprawy korzenne, po czym przesiać je przez sito wraz z mąką i sodą.
Utrzeć 100 g masła, kolejno dodając żółtka, cukier, miód, karmel i zmiksować mąkę i przyprawy korzenne, ale połowę.
Ubić pianę z białek i wymieszać z utartą masą, dodając resztę mieszanki mączno-korzennej i orzechy.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180oC. Wlać ciasto do formy, piec 60 minut.
Piernik wyciągnąć z pieca, ostudzić i wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem.
Smacznego : )

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5