Lekka sałatka śledziowa

2015-12-12 11:00:00(ost. akt: 2015-12-12 11:26:51)

Autor zdjęcia: Natasza Rozmus-Król

Tak już przystało, że zazwyczaj na Wigilię podajemy śledzia w śmietanie, bądź smażonego z patelni. Śledź to ryba niedoceniona, która jest bogata w białko, a zawarty w niej kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. W tym roku na wigilię proponuję Wam śledzia w lżejszym wydaniu. Po jego konsumpcji na pewno zostanie Wam jeszcze miejsce na próbowanie kolejnych potraw z wigilijnego stołu!
Lekka sałatka śledziowa – idealna na Wigilię 
4 płaty śledzia z zalewy octowej (może być z olejowej, ja wolę z octu) 
1 słodko-kwaśne, twarde jabłko
1 cebula biała
1 kopiasta łyżka stołowa siekanego koperku
1 łyżka stołowa suszonej żurawiny
1 łyżka stołowa suszonych rodzynek
1 łyżka stołowa majonezu (lub jogurtu greckiego)
1 łyżka stołowa musztardy delikatesowej (najlepiej w kolorze żółtym – jeśli dodacie stołowej musztardy koniecznie dodajcie pół łyżeczki kurkumy)
1 łyżeczka musztardy francuskiej
sok z połowy cytryny
pieprz, sól do smaku

DO DZIEŁA!
Śledzia wyjmujemy z zalewy octowej, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w kostkę.
Koperek drobno siekamy.
Jabłuszko myjemy, obieramy z skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulkę obieramy, kroimy w kostkę.
Żurawinę i rodzynki zalewamy ciepłą wodą, żeby chwilę napęczniały, bo czym odcedzamy je na siteczku. Osuszamy.
Do miseczki dodajemy kolejno: pokrojone jabłuszko, cebulkę, owoce żurawiny, rodzynki, doprawiamy musztardą francuską i delikatesową, majonezem (lub jogurtem). Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekany koperek i pokrojonego śledzia. Jeszcze raz delikatnie mieszamy. Doprawiamy do smaku – smacznego! 

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5