Pikantne pulpety z indyka w sosie pomidorowo-ziołowym

2016-01-17 11:00:00(ost. akt: 2016-01-17 11:20:15)

Autor zdjęcia: Sajkofanka Smaku

Pulpety zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem. Uwielbiam takie w koperkowo-śmietanowym sosie, z domowymi buraczkami! Dziś jednak ani buraczków, ani koperku nie będzie. Będą za to bardzo aromatyczne, pikantne, „wypasione” pulpety z ziołowo-pomidorowym sosem. Bardzo lekkie, duszone w sosie kuleczki z indyka na pewno Wam zasmakują!
Składniki:

500 g mielonego mięsa z indyka
2 ząbki czosnku
pół cebuli białej
pół małej marchewki
6 plasterków papryczek jalapeno z zalewy
1/3 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
grubo mielony pieprz
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu jabłkowego 6%
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka suszonych liści kolendry
1 łyżeczka sezamu białego
łyżka świeżo siekanej natki pietruszki
łyżka stołowa musztardy Dijon lub chrzanowej

SOS POMIDOROWY

3 ząbki czosnku
1 cebulka biała
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masala
świeżo siekana natka pietruszki – dużo :)

DO DZIEŁA!

MIĘSO

Do dużej miski wrzucamy mielone mięso z indyka. Dodajemy pokrojoną w bardzo drobniutką kosteczkę cebulkę, marchewkę, czosnek i papryczkę jalapeno. Dorzucamy przyprawy, posiekaną pietruszkę, musztardę, zalewamy wszystko octem, sosem sojowym i olejem rzepakowym. Dokładnie mieszamy (ja zakładam rękawiczkę jednorazową i robię to ręcznie). Z masy formujemy niewielkie pulpeciki (wielkości piłeczki do ping ponga ;). Układamy na talerzu i chowamy na 2 godziny do lodówki (albo na całą noc).

Po tym czasie mięso wyjmujemy z lodówki, najlepiej pół godziny przed smażeniem.

SOS

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Na rozgrzany wrzucamy posiekane ząbki czosnku i cebulkę. Wlewamy passatę, doprawiamy ziołami. Do sosu wkładamy pulpeciki. Gotujemy tak pulpeciki 10-12 minut, po czym je obracamy, przykrywamy przykrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 20 do 25 minut.Na koniec posypujemy wszystko obficie siekaną natką pietruszki i gotowe!

Podajemy z kaszą, ziemniaczkami, chlebkiem, bądź tak jak ja lubię najbardziej z ryżem jaśminowym. Smacznego!

Sajkofanka Smaku

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5