Pączki pani Janiny

2016-02-04 07:00:00(ost. akt: 2016-02-04 09:13:10)

Autor zdjęcia: Karol Wrombel

Czy wiecie skąd wzięła się tradycja jedzenia pączków w Tłusty Czwartek? Dawniej Polacy biesiadowali przez kilka dni, aż do samej Środy Popielcowej, by zużyć zapasy tłuszczu, cukru, jaj i owoców. Obecnie prawie wszyscy tego dnia pochłaniają duże ilości pączków czy faworków. Należy jednak pamiętać, że jeden pączek ma średnio 300 kalorii, więc powinniśmy jeść je z umiarem. Staropolski przesąd mówi, że kto w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, nie będzie miał powodzenia w dalszej części roku. Zapraszamy zatem do skorzystania z przepisu na pączki według Janiny Fijałkowskiej i celebrowania tej XVI- wiecznej tradycji.
Składniki:

- 1 kg mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- 10 dkg drożdży,
- 6 żółtek,
- 1 jajko,
- 0,5 litra mleka,
- 1/4 kostki margaryny,
- aromat,
- 2 łyżeczki octu,
- olej do smażenia,
- konfitura.

Pani Janina Sposób przygotowania:

Ważne, żeby wszystkie składniki miały co najmniej temperaturę pokojową. Drożdże wkruszamy do miski, zalewamy lekko podgrzanym mlekiem, dodajemy połowę przygotowanego cukru i trochę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 20 minut.

Następnie dodajemy resztę cukru, jajko, ocet, aromat, rozpuszczoną margarynę i bardzo solidnie wyrabiając, dodajemy małymi ilościami mąkę oraz żółtka, po czym odstawiamy wszystko w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy i wycinamy szklanką krążki.

Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę konfitury, następnie zlepiamy formując pączka. Pączki pozostawiamy na stolnicy do momentu aż zwiększą swoją objętość.

Smażenie

Wlewamy tyle tłuszczu, by sięgał minimum do połowy wysokości pączka- pączki muszą pływać w tłuszczu. Smażymy je powoli, sprawdzając drewnianym patyczkiem stopień ich usmażenia w środku. Usmażone pączki przekładamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.



Komentarze (2) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. erDO #1924274 | 80.50.*.* 4 lut 2016 09:06

    Te ze zdjęcia to na pewno te pani Janiny? coś mi się nie wydaje.

    odpowiedz na ten komentarz

  2. eroDO #1924251 | 80.50.*.* 4 lut 2016 08:54

    a gdzie pani Janina ma oczy i czemu na focie nie ma opisywnaych pączków? Oj" dziennikarze", "dziennikarze"....

    odpowiedz na ten komentarz

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5