Carpaccio z buraka i pomarańczy

2016-02-20 10:00:00(ost. akt: 2016-02-19 11:37:26)

Autor zdjęcia: Natasza Rozmus Król

Bardzo lubię pomarańcze. Buraki zaś uwielbiam! Czasem mam ochotę na coś lekkiego, aczkolwiek wyszukanego. Zamiast kolacji, bądź na deser serwuję Wam taki rarytas. Przyjemna słodycz buraka z lekko kwaskowym smakiem pomarańczy doskonale się uzupełniają. Wszystko skropione dresingiem z octu balsamicznego i miodu. Jak widzicie, czasem wystarczą dwa wspaniałe składniki i gotowe! :) Częstujcie się – carpaccio jest pyszne i banalnie proste w przygotowaniu!
Receptura na jedną porcję

1 burak
1 pomarańcza
czubata łyżka miksu pestek dyni i sezamu
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka płynnego miodu

DO DZIEŁA!

Buraka w skórce upiecz lub ugotuj do miękkości (ja lubię jak jest w środku jeszcze lekko chrupiący). Obierz ze skóry, pokrój na plasterki. Pomarańczę sparz, obierz, po czym pokrój wszerz na plasterki. Na talerzu ułóż na przemian plastry buraka i pomarańczy. Posyp uprażonymi lekko pestkami. Polej miodem wymieszanym z octem balsamicznym. Smacznego! :)

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5