Sałatka warstwowa

2016-04-09 10:00:00(ost. akt: 2016-04-07 10:26:55)

Autor zdjęcia: Natasza Rozmus - Król

Prosta i smaczna. Tak mogę napisać o tej sałatce. Lubię ją za jej prostotę i dobry smak. Sprawdza się zawsze. Na zdrowie!
Składniki na 4 porcje:
4 jaja
2 buraki
4 ogórki konserwowe
1 jabłuszko kwaśne (np. Szara Reneta)
Dodatkowo: majonez, musztarda, francuska, pieprz, sól, ocet balsamiczny
Plus – ocet spirytusowy do gotowania jaj, sok z połowy cytryny do jabłuszka

Jaja gotujemy na twardo – wkładamy do zimnej wody, dodajemy łyżkę octu spirytusowego (skorupka lepiej odejdzie ;), zaczynamy gotowanie.

Gdy woda zacznie wrzeć gotujemy przez 8 minut. Zdejmujemy z ognia obieramy, kroimy w kostkę. Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę.

Wkładamy do miseczki z zimną wodą i wyciśniętym sokiem z 1/2 cytryny – jabłko wówczas nie ściemnieje. Buraczki gotujemy do miękkości, bądź pieczemy w piekarniku.

Ostudzone obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, mieszamy w miseczce z łyżką octu balsamicznego. Ogórka konserwowego kroimy w drobna kostkę.

Możemy podać sałatkę tak jak ja- na widocznym zdjęciu. Wówczas układamy warstwami kolejno: od dołu buraczek, na to ogórek konserwowy, po czym musztarda francuska połączona z majonezem (1 łyżeczka musztardy na 1 łyżkę majonezu), a na koniec jaja.

Dekorujemy i podajemy. W drugim wariancie możemy połączyć wszystkie składniki w jednej misce. Dodać sól, pieprz majonez i musztardę do smaku.

Proste i smaczne!


Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5