Lekki deser cytrynowo-limonkowy z karmelizowanym rabarbarem i świeżymi truskawkami

2016-06-18 10:00:00(ost. akt: 2016-06-17 18:32:38)

Autor zdjęcia: Natasza Rozmus - Król

Sezon truskawkowy w pełni! Najczęściej zajadamy je prosto z koszyczka, bądź zmiksowane w koktajlu. Są też i zwolennicy orzeźwiających koktajli, czy sorbetów. Truskawki idealnie pasują do słodkich deserów. Ciast, ciasteczek, tart, bułeczek… Ja jednak chciałam zaproponować Wam słodki, lekki deser, lekko kwaśny z truskawkami i rabarbarem, którego również wszędzie pełno!
Składniki:

600 g świeżych, polskich truskawek
3 gałązki świeżego rabarbaru
250 g kremowego serka mascarpone
330 ml śmietany kremówki 30 % lub 36 % tłuszczu
50 g białej czekolady
czubata łyżka cukru
100 ml wody
sok z 1 limonki
skórka z 1/2 cytryny i 1/2 limonki (sparzona, pokrojona w drobną kosteczkę)
domowy syrop z kwiatów czarnego bzu (kto nie ma może użyć kupnego)
świeże listki mięty do dekoracji

DO DZIEŁA!

Truskawki, opłukać, oczyścić z szypułek, pokroić dowolnie. Rabarbar opłukać, osuszyć, pokroić wszerz, w kosteczkę ok. 1 cm. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić.

Serek mascarpone przełożyć do miski. Dodać sok z limonki oraz pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę skórkę z limonki i cytryny. Połączyć łyżką z białą czekoladą. Śmietanę ubić na sztywno. Uważać, żeby nie przebić. Dodać do masy serowej.

Na patelnię wsypać cukier i wodę. Poczekać, aż cukier się rozpuści i woda lekko podgrzeje. Wrzucić pokrojony rabarbar. Smażyć, aż owoce lekko się skarmelizują. Zdjąć z patelni, ostudzić.

Do małych kokilek, bądź pucharków rozłożyć masę śmietankowo- limonkową, położyć na nią karmelizowany rabarbar, świeże truskawki. Wszystko polać niewielką ilością syropu z czarnego bzu. Ozdobić miętą. SMACZNEGO!

Sajkofanka Smaku

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5