Gęsty chłodnik z botwinki i ogórka kiszonego

2016-07-30 10:00:00(ost. akt: 2016-07-29 14:20:59)
Latem na moim stole nie może zabraknąć chłodnika! Doskonale orzeźwia, chłodzi, a przy tym jest pożywny i zdrowy. Zazwyczaj serwuję chłodnik z botwinki, albo z ogórka. Dziś połączyłam oba smaki razem, ale zamiast świeżego ogórka, użyłam ogórka kiszonego. Doskonały kwaskowaty smak ogórka wspaniale przełamuje słodki smak botwinki. Idealny z młodymi ziemniaczkami, bądź gotowanym jajem. Zajadajcie się na zdrowie – to idealna pora na chłodnikowe szaleństwa!
Składniki:
– 2 duże pęczki młodej botwinki (łącznie z listkami i łodygami)
– 6 ogórków kiszonych, domowych
– pęczek szczypioru (najlepiej z czterech cebul)
– 1 młoda cebulka biała
– duży pęczek świeżego kopru
– duży pęczek świeżej pietruszki
– 500 ml maślanki naturalnej
– 700 ml kefiru naturalnego
– sól i świeżo mielony pieprz do smaku

DO DZIEŁA!

Botwinkę myjemy, oczyszczamy, płuczemy wodą, po czym kroimy wszerz w paski długości około 2-2,5 cm. Buraczki obrać. W garnku zagotować wodę, gdy woda zacznie się gotować, wrzucić botwinkę razem z buraczkami na 3 do 5 minut, w zależności od grubości łodyżek i wielkości buraczków. Odlać botwinkę na sito, przelać lodowatą wodą, aż botwina będzie całkowicie ostudzona. Dobrze odcisnąć z wody, wrzucić do dużej miski. Buraki pokroić w drobną kostkę i dodać do botwinki. Koper, natkę pietruszki i szczypior posiekać drobno. Cebulkę białą pokroić w drobną kostkę. Ogórki kiszone obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Wszystko razem wymieszać w misce. Zalać kefirem i maślanką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce minimum przez godzinę. Serwować z jajem na twardo, chlebem, bądź młodymi ziemniaczkami.

SMACZNEGO – NA ZDROWIE!


Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5