Grzybiarz myli się tylko raz

2016-08-26 20:00:00(ost. akt: 2016-08-26 14:03:34)

Autor zdjęcia: Archiwum prywatne

Grzybobranie to wielka frajda, ale i odpowiedzialność. W lesie pojawia się coraz więcej grzybiarzy. Jedni szukają szlachetnych prawdziwków, inni kurek, koźlarzy i podgrzybków. Ci, którzy od lat zbierają grzyby są pewni, że trujący nie trafi do ich koszyka. Ale czy na pewno? Lepiej dwa razy sprawdzić niż podać rodzinie zatruty obiad.
Jeśli nie jesteśmy pewni, czy grzyby, które zebraliśmy są jadalne czy trujące możemy skorzystać z porady w sanepidzie. — Warto to zrobić, bo grzybiarz myli się tylko raz — mówi Beata Rapacka z nidzickiego sanepidu.

Zjedzenie trującego grzyba może doprowadzić do śmierci. — Najważniejsze objawy zatrucia to nudności, biegunka, skurcz mięśni i podwyższona temperatura — tłumaczy Beata Rapacka.

Pierwsza pomoc, to wywołanie wymiotów i natychmiastowe zgłoszenie się do lekarza. — Należy pamiętać, że w przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym może nastąpić chwilowa poprawa, po której stan chorego nagle się pogarsza. Szybkie zgłoszenie się do lekarza może uratować życie — ostrzega pani Beata.

Trujące przypominają jadalne

Spośród tysięcy grzybów występujących na terenie naszego kraju, istnieje kilka trujących gatunków, które do złudzenia przypominają gatunki jadalne. Większość tych najbardziej niebezpiecznych, śmiertelnie trujących grzybów ma blaszki o białym zabarwieniu, niezmieniające się w okresie wegetacji.

— Zbieranie grzybów z blaszkami na spodzie kapeluszy wymaga dużej wiedzy i ostrożności – takie owocniki należy szczególnie dokładnie obejrzeć przed włożeniem do koszyka. Należą do nich wszystkie muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy – 50g tego grzyba może spowodować śmierć dorosłego człowieka — mówi Beata Rapacka.

Podstawowe zasady
bezpiecznego grzybobrania

1. Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów);

2. Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek;

3. Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia;

4. Unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące często mają przyjemny, słodkawy smak);

5. Zbierać grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo;

6. Nie należy zbierać grzybów w okolicach o skupisku odpadów tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu - grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia;

7. Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu;

8. Nie podawać grzybów małym dzieciom, z jedzenia grzybów powinny zrezygnować osoby mające kłopoty z układem pokarmowym.

Punkty skupu grzybów oraz przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą w zakresie targowisk są zobowiązani zatrudniać osoby posiadające uprawnienia klasyfikatora grzybów.

Grzyby świeże rosnące w warunkach naturalnych wolno sprzedawać w placówkach handlowych lub na targowisku pod warunkiem: uzyskania atestu klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy, umieszczenia w miejscu sprzedaży informacji o gatunku grzybów oraz nazwiska i adresu sprzedawcy.



Komentarze (2) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. grzybiarz #2054292 | 88.156.*.* 27 sie 2016 13:36

    Jesteście mięczaki. Ja uwielbiam muchomory, przyrządzam je na tysiące sposobów. Wyjątkowy smak i aromat. Nie zbierajcie, będzie więcej dla mnie.

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz

  2. allensteiner #2054223 | 88.156.*.* 27 sie 2016 11:06

    Spotkałem wytworną damę z koszykiem jakichś muchomorów. Co pani nazbierała? - pytam. - To kanie - odpowiedziała. Powiedziałem, że kanie to na pewno nie są. Ciekawe, czy jeszcze żyje?

    odpowiedz na ten komentarz

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5