Szparagi w czosnku i kozieradce

2016-09-10 10:00:00(ost. akt: 2016-09-09 12:40:23)

Autor zdjęcia: Natasza Rozmus - Król

Zapraszam na moją wersję, gdzie szparagi podane są w mniejszych kawałkach.
Szparagi w czosnku i kozieradce podane z twarożkiem

– pęczek zielonych szparagów
– 3 ząbki czosnku
– duża łyżka mielonej kozieradki
– 1/3 cytryny
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól, pieprz
– pół kostki twarogu półtłustego

Szparagi oczyszczamy – usuwamy zdrewniałe końcówki, po czym delikatnie obieraczką obieramy twardsze końce.

Płuczemy, po czym kroimy na mniejsze kawałki ( u mnie cały szparag pokrojony na cztery).

Osuszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, po czym wrzucamy na nią czosnek.

Wykonujemy energiczny ruch, by czosnek lekko się przesmażył, po czym wrzucamy szparagi.

Smażymy około pół minuty, dorzucamy kozieradkę, sól i pieprz. Smażymy maksymalnie 3 minuty, na końcu wyciskając odrobinę soku z cytryny.

Wykładamy na talerz i podajemy z pokruszonym twarożkiem – pychotka!
Smacznego!


Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5