Stek w rytmie bluesa, czyli zasmakuj w Whisky

2016-09-17 10:00:00(ost. akt: 2016-09-16 12:06:37)

Autor zdjęcia: Natasza Rozmus - Król

Polecamy stek wołowy z udźca ze smażoną sałatką i brzoskwinią.
Receptura na 2 porcje:

– 2 x 150g steki wołowe z udźca
– 1/2 szklanki whisky
– 20 ml sosu sojowego
– łyżka miodu, najlepiej wielokwiatowego
– oliwa z oliwek do smażenia
– pieprz, sól świeżo mielone
– mieszanka ziół świeżo mielonych

Sałatka:

– mix sałat z radicchio
– 1 duża brzoskwinia płaskoowocowa (tak zwana UFO)
– łyżka oliwy z oliwek do smażenia
– do posypania słonecznik, siemię lniane i sezam – ziarno
– oliwa do skropienia, świeże zioła do posypania

Steki oczyszczamy, po czym zalewamy zalewą z whisky, sosu sojowego, miodu i ziół, i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.

Gdy steki przejdą już dobrze smakiem whisky i nabiorą ładnego aromatu smażymy je na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.

Polecam smażenie po 2 minuty na każdej ze stron. Podczas smażenia polecam podlewać steki whisky. Po smażeniu odkładamy steki na 3 minutowy odpoczynek, by soki równo rozeszły się po mięsku.

Kiedy steki odpoczywają przygotujmy sałatkę. Mix sałat płuczemy, po czym podsmażamy około minuty na oliwie z oliwek, na patelni. Do sałaty dodajemy pokrojoną brzoskwinię i świeże zioła.

Zarówno stek, jak i sałatkę, skrapiamy oliwą, doprawiamy pieprzem, solą i ziołami. Zajadamy ze smakiem – proste i szybkie danie, a jakie smaczne – idealne również na grilla!

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5