Kremowy pęczak słodko-ostry
2016-09-24 10:00:00(ost. akt: 2016-09-21 21:27:07)
Pęczak powrócił do łask! Dawno nie gościł w moich garach, ale że mój mąż uznał, że nadeszła pora na „pęczotto” kolejnym wyzwaniem było przygotowanie go w nowej, smacznej odsłonie. Kremowy, lekko pomidorowy, ostry, a zarazem słodki. Idealny na obiad. Delektujcie się, zapraszam
– 200 g suchej kaszy pęczak
– łyżka rodzynek
– pół świeżej, czerwonej papryczki chili
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– pół zielonej cukinii świeżej
– 1 marchewka
– 1 pietruszka korzeń
– olej rzepakowy
– świeża nać pietruszki, świeże listki bazylii, listki świeżej mięty
– pół szklanki soku pomidorowego
– 100ml białego wina półwytrawnego (w wersji dla dzieci bulion warzywny)
– przyprawy: świeżo mielony pieprz, pieprz cayenne, mielony imbir, suszony tymianek, suszona bazylia, pieprz ziołowy – do smaku
1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, po chwili dorzucamy posiekany czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinię, doprawiamy lekko świeżo mielonym pieprzem.
2. Do warzyw dorzucamy marchewkę i pietruszkę starte na tarce o grubych oczkach. Chwilę smażymy, po czym odstawiamy.
3. W garnku prażymy wcześniej opłukany pęczak. Zalewamy go wodą, doprawiamy solą. Gotujemy około 15 minut tak, żeby był al dente. W między czasie, gdy wody będzie ubywać podlewamy wodą. Gdy pęczak będzie już lekko kremowy wlewamy wino, dorzucamy warzywa, a na koniec wlewamy sok pomidorowy. Na koniec doprawiamy wszystko przyprawami i dodajemy rodzynki. Wskazane jest dodanie sera typu parmezan lub mozzarella. SMACZNEGO
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez