Kremowy pęczak słodko-ostry

2016-09-24 10:00:00(ost. akt: 2016-09-21 21:27:07)

Autor zdjęcia: Natasza Rozmus - Król

Pęczak powrócił do łask! Dawno nie gościł w moich garach, ale że mój mąż uznał, że nadeszła pora na „pęczotto” kolejnym wyzwaniem było przygotowanie go w nowej, smacznej odsłonie. Kremowy, lekko pomidorowy, ostry, a zarazem słodki. Idealny na obiad. Delektujcie się, zapraszam
– 200 g suchej kaszy pęczak

– łyżka rodzynek

– pół świeżej, czerwonej papryczki chili

– 1 duża cebula

– 2 ząbki czosnku

– pół zielonej cukinii świeżej

– 1 marchewka

– 1 pietruszka korzeń

– olej rzepakowy

– świeża nać pietruszki, świeże listki bazylii, listki świeżej mięty

– pół szklanki soku pomidorowego

– 100ml białego wina półwytrawnego (w wersji dla dzieci bulion warzywny)

– przyprawy: świeżo mielony pieprz, pieprz cayenne, mielony imbir, suszony tymianek, suszona bazylia, pieprz ziołowy – do smaku

1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, po chwili dorzucamy posiekany czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinię, doprawiamy lekko świeżo mielonym pieprzem.

2. Do warzyw dorzucamy marchewkę i pietruszkę starte na tarce o grubych oczkach. Chwilę smażymy, po czym odstawiamy.

3. W garnku prażymy wcześniej opłukany pęczak. Zalewamy go wodą, doprawiamy solą. Gotujemy około 15 minut tak, żeby był al dente. W między czasie, gdy wody będzie ubywać podlewamy wodą. Gdy pęczak będzie już lekko kremowy wlewamy wino, dorzucamy warzywa, a na koniec wlewamy sok pomidorowy. Na koniec doprawiamy wszystko przyprawami i dodajemy rodzynki. Wskazane jest dodanie sera typu parmezan lub mozzarella. SMACZNEGO

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5