Rozgrzewająca zupa krem z marchewki i pieczonej papryki
2016-10-15 10:00:00(ost. akt: 2016-10-13 12:49:37)
Bardzo lubię robić zupy krem, gdyż są banalnie proste w przygotowaniu. Właściwie wystarczy kilka prostych czynności, by w przeciągu pół godziny zaspokoić swój głód.
Jeśli chcecie trochę wzmocnić się przed zimą koniecznie zajadajcie się warzywami i owocami, które są prawdziwą skarbnicą witamin, a co za tym idzie dodadzą wam mnóstwa energii, a już na pewno nie doprowadza do tego, że zwali was z nóg jakaś wstrętna choroba.
Zawsze stawiam na sezonowość. By ułatwić wam nieco pracy i poszukiwań zamieszczam małą ściągę na co zwrócić uwagę buszując po sklepie w październiku:
Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki.
Owoce: gruszki, jabłka, pigwa.
No to co – do roboty!
Pikantny krem marchwiowo-paprykowy
4 duże marchewki
2 duże papryki czerwone
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
1 mały seler korzeń
1 cebula
kawałek imbiru
liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, lubczyk
świeża nać pietruszki
4 duże marchewki
2 duże papryki czerwone
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
1 mały seler korzeń
1 cebula
kawałek imbiru
liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, lubczyk
świeża nać pietruszki
Wszystkie warzywa myjemy. Marchewkę i selera kroimy w większą kostkę, cebulę zaś na pół. Zalewamy 1,5l wody, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 30 minut.
Paprykę kroimy na pół, po czym usuwamy z niej gniazda nasienne. Układamy na foli aluminiowej bądź blaszce i pieczemy około 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę i dorzucamy do zupy.
Ciekawym dodatkiem będą też chrupiące chipsy z selera, które wystarczy wysuszyć chwilę w piekarniku.
Paprykę kroimy na pół, po czym usuwamy z niej gniazda nasienne. Układamy na foli aluminiowej bądź blaszce i pieczemy około 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę i dorzucamy do zupy.
Ciekawym dodatkiem będą też chrupiące chipsy z selera, które wystarczy wysuszyć chwilę w piekarniku.
Ugotowane warzywa miksujemy blenderem w garnku, po czym doprawiamy i zagotowujemy jeszcze przez chwilę. Podajemy na talerz z kleksem śmietanki bądź jogurtu naturalnego, obsypane świeżą natką pietruszki, z dodatkiem chipsa selerowego.
Na zdrowie!
Czytaj e-wydanie ">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez