Zupa gulaszowa na ostro z lanymi kluseczkami i świeżą kolendrą

2016-11-05 10:00:00(ost. akt: 2016-11-04 19:54:58)

Autor zdjęcia: Natasza Rozmus - Król

Zupa gulaszowa rozgrzewa, syci i goście zawsze proszą o dokładkę
Receptura:

Na bulion:
– 2 l wody
– 6 dużych marchewek
– 3 korzenie pietruszki
– 1 korzeń selera
– 1 duża cebula
– 1 główka czosnku
– 1 papryczka chili świeża
– liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy

Na lane kluseczki:
– 2 jaja rozmiar L
– 45 g mąki pszennej
– 45 g mąki kukurydzianej

Zupa:
– 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki
– 2 l bulionu warzywnego
– 6 dużych, świeżych marchewek
– 1 świeża papryka
– pęczek świeżej kolendry
– pieprz, sól, kurkuma, majeranek

1. Bulion
Obieramy warzywa, po czym kroimy je na mniejsze części (ok. 3cm). Marchewkę, selera, pietruszkę oraz przekrojoną na pół (w szerz) główkę czosnku podsmażamy na łyżce masła klarowanego w dużym garnku.

Dorzucamy opaloną na palniku cebulkę. Wszystko zalewamy 2 l wody. Wrzucamy papryczkę chili (bez ogonka), dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty kolorowy.

Gotujemy na dużym ogniu, aż bulion zacznie się gotować intensywnie, a wówczas ogień zmniejszamy tak, żeby bulion tylko „pyrkał”, dzięki temu cały smak przejdzie do bulionu i zachowa ładny kolor. Gotujemy minimum godzinę, żeby uzyskać smak.

2. Mięso
Łopatkę oczyszczamy z błon i kroimy w małą kostkę 1cm x 1cm. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, po czym smażymy mięso, obtoczone wcześniej w mące kukurydzianej. Smażymy na rumiano. Odstawiamy.

3. Lane kluski
W misce łączymy jaja oraz dwa rodzaje mąki tak, żeby nie było grudek. Dodajemy odrobinę soli. W małym garnku gotujemy wodę. Kiedy woda się zagotuje zaczynamy wrzucać z deski lub płaskiego talerza nasze kluski. Chwilę gotujemy, po czym przekładamy do wody z lodem. Gdy wszystkie kluseczki ugotujemy, odsączamy na durszlaku.

4. Zupa
Bulion przecedzamy przez drobne sito, by uzyskać klarowny, czysty wywar. Do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę świeże, surowe marchewki i paprykę (obraną ze skóry) oraz przygotowane wcześniej mięso. Gotujemy od 30 do 40 minut. Doprawiamy świeżym pieprzem, solą, odrobiną kurkumy i majeranku. Podajemy z lanymi kluseczkami i świeżo siekaną kolendrą. Pysznie rozgrzewa!

Natasza Rozmus - Król, Sajkofanka Smaku
Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5