Jaglanka, gruszka i śliwka w czekoladzie

2016-11-12 10:00:00(ost. akt: 2016-11-10 15:13:30)

Autor zdjęcia: Natasza Rozmus Król

Na śniadanie pożywna jaglanka, która ma właściwości antybakteryjne i cechuje się dużą zawartością witamin i minerałów.
Receptura na 2 porcje:

100 g kaszy jaglanej

1 i 1/2 szklanki wody

szczypta soli

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

1 świeża gruszka

1 łyżka wiórek kokosowych

2 suszone śliwki w czekoladzie

DO DZIEŁA!

Kaszę jaglaną płuczemy 3 razy na sicie zimną wodą. Wrzucamy do rondelka, zalewamy wodą, lekko solimy. Gotujemy, aż kasza wchłonie całą wodę (około 12-15 minut).

Gruszkę obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kosteczkę. Wkładamy do wody, żeby nie ściemniała.

Ugotowaną kaszę mieszamy z cynamonem, gruszką i wiórkami z kokosa. Na wierzch posypujemy pokrojoną śliwką w czekoladzie.

SMACZNEGO!

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5