O diecie wspomagającej zdrowie rozmawiamy z dietetyczką Katarzyną Paszkowską

2016-11-30 16:00:00(ost. akt: 2016-11-30 14:36:31)

Autor zdjęcia: Archiwum

Niewłaściwe odżywianie może doprowadzić do tzw. chorób dietozależnych czyli m.in. cukrzycy typu 2, nadciśnienia, miażdżycy, pewnych typów nowotworów itd. Natomiast odpowiednio skomponowana dieta może być, nie tyle wspomożeniem leczenia, co „lekiem” w bardzo wielu schorzeniach. Przy niektórych chorobach jest wręcz jedyną metodą leczenia.
Jaką dietę stosować w okresie zimowym, żeby nie zachorować na grypę?

Nie ma takich produktów, które jeśli dodamy do naszej diety, której daleko do „zdrowej" to ochronią nas przed wirusami. Przede wszystkim nasz jadłospis powinien być urozmaicony i odpowiednio skomponowany, zgodnie z zasadami prawidłowego odżywiania się.

Są natomiast składniki, które wspomogą zdrową dietę w zabezpieczeniu nas przed chorobą. Jedzmy kiszonki i to w dużych ilościach. Zawierają sporo witaminy C i bakterie probiotyczne. Jest ich najwięcej na białawym nalocie na ogórkach kiszonych, więc nie zmywajmy go.

Znajdziemy je również w fermentowanych produktach mlecznych (jogurtach, kefirach, maślankach itp.). Ryby, a raczej kwasy omega3 i witamina D w nich zawarte są niezwykle ważne do prawidłowej pracy układu odpornościowego.

Powinny pojawiać się przynajmniej 3 razy w tygodniu w różnej formie. Nie możemy zapomnieć też o odpowiednim nawodnieniu organizmu i spożyciu dużej ilości warzyw i owoców, szczególnie tych zawierających sporo witaminy C, witaminy A i innych antyoksydantów.

Możemy działać też profilaktycznie dodając do naszych potraw czosnek, cebulę, imbir czy miód – produkty, które zawierają ”naturalne antybiotyki”.

Jaką dietą da się zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej?

Przede wszystkim musimy dbać o utrzymywanie odpowiedniej masy ciała, gdyż nadwaga czy otyłość zwiększa jej ryzyko.

Powinniśmy się wystrzegać słodyczy i produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy. Powoduje on zwiększenie poziomu cholesterolu we krwi, który wraz z wapniem tworzy blaszkę miażdżycową osadzającą się również w naczyniach wieńcowych.

Fruktoza z owoców, które pojawiają się wieczorami również do tego prowadzi. Także powinniśmy unikać owoców po godzinie 17:00-18:00. Oczywiste powinno być ograniczenie tłustych produktów pochodzenia zwierzęcego, które zawierają dużo nasyconych kwasów tłuszczowych podwyższających poziom cholesterolu. Wyjątkiem są ryby.

Tu sprawdza się zasada „im tłustsze tym lepsze”. Tłuszcz rybi obniża zły cholesterol i zwiększa stężenie dobrego. Podobnie działa urozmaicenie naszej diety w orzechy, pestki i nasiona oraz oleje roślinne.

Może specjalna dieta na stresujący tryb życia ?

Żyjemy coraz szybciej i stres staje się nieodłącznym elementem codzienności. Każdy z nas trochę inaczej reaguje na napięcie nerwowe. Jedni chudną w oczach, inni będą gromadzili tkankę tłuszczową.

U wszystkich natomiast stres jest powodem szybszego starzenia się organizmu. Aby temu zapobiec powinniśmy wprowadzać do diety jak najwięcej tzw. antyoksydantów, czyli substancji, które zapobiegają uszkodzeniu DNA komórki i jej starzeniu lub nowotworzeniu się.

Zaliczamy do nich np. witaminę A czy betakaroten, witaminę C, witaminę E, cynk, selen, bioflawonoidy. Aby dostarczyć wszystkich tych związków do naszego organizmu powinniśmy spożywać dużo świeżych warzyw i owoców, najlepiej sezonowych, urozmaicać nasze żywienie w różne pestki i orzechy.

Powinniśmy unikać czerwonego mięsa, smażenia, przypalonych potraw, margaryn, wysoko przetworzonych produktów i szeroko pojętych fast-foodów. Przyczyniają się one do pogłębienia negatywnego działania stresu.

Czy odpowiednia dieta pomoże w zwalczaniu bezsenności?

Czasem bezsenność jest wynikiem tylko niewłaściwej diety. Po zbyt późno spożytym posiłku, obfitym i ciężkostrawnym będziemy mieć problemy z zaśnięciem.

Jeśli pominiemy kolację nasz organizm będzie głodny i też nie pozwoli na nocną regenerację. Najbardziej odpowiedni ostatni posiłek powinien być w odstępie 2-3 godzin od położenia się spać (ale starajmy się, by nie było to później niż o 20:00).

Dbajmy o to, aby składał się on z pełnoziarnistych produktów zbożowych z dodatkiem produktów zawierających łatwo przyswajalne białko (np. chude wędliny, ryby, jajka, nabiał).

Niektóre składniki mogą nas wspomagać w dobrym śnie, np. tryptofan to jeden z aminokwasów działający nasennie. Tryptofan występuje m.in. w mleku, jajach, bananach, brokułach, koprze włoskim i kalafiorze.

Możemy się też wspomagać naparami ziołowymi, np. herbatką rumiankową – rumianek ma działanie nasenne, napar z kwiatu limonki lub passiflory działa odprężająco i ułatwia zasypianie, napar z chmielu, walerianę i nie zapominajmy o sposobie naszych babć – ciepłym mleku z miodem. Miód ma działanie uspokajające, a mleko zawiera spore ilości tryptofanu.

roz

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna



Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. dieta #2996390 | 85.222.*.* 29 paź 2020 10:12

    Myślę, że wystarczy umiarkowana dieta wspomagana witaminami w sokach z warzyw i owoców wg. porad terapiasokami.pl/dlaczego-warto-pic-soki . Do tego ruch na świeżym powietrzu i odporność na stres. Wtedy mamy zdrowie i urodę zapewnioną. Nie trzeba się za bardzo wysilać i kombinować, bo ludzie lubią wymyślać diety cud która nie każdemu może odpowiadać.

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5