Kaczka a la babka ziemniaczana

2017-03-15 07:00:00(ost. akt: 2017-03-14 15:47:14)
Luzowana kaczka faszerowana tartymi ziemniakami z boczkiem w wykonaniu sołtys Radomina, Bożeny Głażewskiej i Anny Skierkowskiej zwyciężyła w konkursie na najlepszą potrawę z drobiu.
Podczas zeszłorocznego Festiwalu Drobiu za kaczkę a la babka ziemniaczana panie otrzymały Puchar Marszałka. Sołtys Radomina zgodziła się podzielić swoim przepisem. Smacznego!

Składniki:
- kaczka ok 2 kg
- ziemniaki 2 kg
- boczek 300 g
- jajka 4 szt
- czosnek
- cebula
- przyprawy do smaku

Wykonanie:

Kaczkę luzujemy, ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy podsmażony boczek, cebulę, czosnek, jaja, przyprawy. Kaczkę nadziewamy i pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 2 godziny. Podajemy z modrą kapustą.

Smacznego!
Sołtys Radomina


Lubisz gotować? Chcesz podzielić się z nami swoim przepisem? Opisz swoją ulubioną potrawę i prześlij do nas na adres: nidzica@gazetaolsztynska.pl Nie zapomnij dołączyć zdjęcia!


Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5