Festiwal Kultury Średniowiecznej
2017-07-09 11:16:03(ost. akt: 2017-07-09 15:08:03)
Festiwal Kultury Średniowiecznej rozpoczęty. Po 2 dniach koncertowych i walkach rycerskich dzisiaj na nidzickim rynku słychać spokojną muzykę średniowieczną.
Już czuć zapach przygotowywanej specjalnie dla nidziczan zupy parzybrody. jest przygotowywana przez rycerza, na specjalnym, niemal średniowiecznym grillu, a potem w kociołku na ognisku.
Za około pół godziny można będzie jej spróbować. Jeśli po degustacji posmakuje, to może przepis zdradzą. Będą też naleśniki pszenne z odrobiną miodu. Rycerze przygotowali także inne atrakcje, np. dyby, monety.
Zjechali również do nas rzemieślnicy oferujący swoje wyroby. Jakie? Zobaczcie na zdjęciach!
Od godz. 12 wiele atrakcji dla dzieci — za darmo.
A o 13.30 pieczony prosiak.
Zjeżdżalnie dla dzieci i pieczone prosię to prezent od burmistrza Jacka Kosmali.
To przepis na parzybrodę . Kucharz Łukasz podaje go według receptury z X wieku
— pokroić boczek wędzony, obsmażyć na patelni
— pokroić cebulę i zeszklić
— pokroić marchewkę, pietruszkę i seler, obsmażyć
— pokrojony boczek i warzywa wrzucić do kociołka, dodać dużo poszatkowanej białej kapusty, dodać wodę lub wywar rosołowy i gotować do miękkości
— przyprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem, można dodać papryki ostrej, jeśli chcemy , żeby zupa była pikantna.
— pokroić cebulę i zeszklić
— pokroić marchewkę, pietruszkę i seler, obsmażyć
— pokrojony boczek i warzywa wrzucić do kociołka, dodać dużo poszatkowanej białej kapusty, dodać wodę lub wywar rosołowy i gotować do miękkości
— przyprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem, można dodać papryki ostrej, jeśli chcemy , żeby zupa była pikantna.
Można zamiast kapusty świeżej dodać kiszonej
Smacznego!
roz
Zobacz filmy na naszym fb:
GAZETA NIDZICKA
GAZETA NIDZICKA
Czytaj e-wydanie
Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
Komentarze (7) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
ss #2288494 | 176.221.*.* 17 lip 2017 19:47
Brudne łapy, będą dalej srać niż widzą ,
odpowiedz na ten komentarz
Oj #2283451 | 88.199.*.* 10 lip 2017 21:29
i znowu problem ? Wyluzujcie
odpowiedz na ten komentarz
Sołtys #2283262 | 88.199.*.* 10 lip 2017 17:01
super pomysł, do Nidzicy pasuje jak ulał. Brawo za pomysł.
Ocena komentarza: warty uwagi (2) odpowiedz na ten komentarz
xzx #2282893 | 185.170.*.* 10 lip 2017 09:10
jaka brudna ręka, fuj...... w X wieku był wędzony boczek?
odpowiedz na ten komentarz
mk2 #2282449 | 79.184.*.* 9 lip 2017 15:01
Ciekawe. Receptura "z X wieku", a jest w niej np. papryka, która pojawiła się w Europie po raz pierwszy w 1493 roku. Cuda, panie, cuda...
Ocena komentarza: warty uwagi (5) odpowiedz na ten komentarz