Festiwal Kultury Średniowiecznej

2017-07-09 11:16:03(ost. akt: 2017-07-09 15:08:03)

Autor zdjęcia: Halina Rozalska

Festiwal Kultury Średniowiecznej rozpoczęty. Po 2 dniach koncertowych i walkach rycerskich dzisiaj na nidzickim rynku słychać spokojną muzykę średniowieczną.
Już czuć zapach przygotowywanej specjalnie dla nidziczan zupy parzybrody. jest przygotowywana przez rycerza, na specjalnym, niemal średniowiecznym grillu, a potem w kociołku na ognisku.

Za około pół godziny można będzie jej spróbować. Jeśli po degustacji posmakuje, to może przepis zdradzą. Będą też naleśniki pszenne z odrobiną miodu. Rycerze przygotowali także inne atrakcje, np. dyby, monety.

Zjechali również do nas rzemieślnicy oferujący swoje wyroby. Jakie? Zobaczcie na zdjęciach!

Od godz. 12 wiele atrakcji dla dzieci — za darmo.

A o 13.30 pieczony prosiak.

Zjeżdżalnie dla dzieci i pieczone prosię to prezent od burmistrza Jacka Kosmali.

To przepis na parzybrodę . Kucharz Łukasz podaje go według receptury z X wieku

— pokroić boczek wędzony, obsmażyć na patelni
— pokroić cebulę i zeszklić
— pokroić marchewkę, pietruszkę i seler, obsmażyć
— pokrojony boczek i warzywa wrzucić do kociołka, dodać dużo poszatkowanej białej kapusty, dodać wodę lub wywar rosołowy i gotować do miękkości
— przyprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem, można dodać papryki ostrej, jeśli chcemy , żeby zupa była pikantna.

Można zamiast kapusty świeżej dodać kiszonej

Smacznego!

roz


Zobacz filmy na naszym fb:
GAZETA NIDZICKA


Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

Komentarze (7) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Koska #2282387 | 83.9.*.* 9 lip 2017 13:40

    Zamiast piec prosiaka powinno być atrakcyjne danie warzywne o tyle w temacie.

    odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

    1. mk2 #2282411 | 79.184.*.* 9 lip 2017 14:15

      Czy "zupa parzybrody" to zupa z pływającym w niej włosem z brody??? Odnoszę wrażenie, że warzenie strawy z tak bujnym owłosieniem nad garncem nie jest zbyt higieniczne...

      Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz

    2. mk2 #2282449 | 79.184.*.* 9 lip 2017 15:01

      Ciekawe. Receptura "z X wieku", a jest w niej np. papryka, która pojawiła się w Europie po raz pierwszy w 1493 roku. Cuda, panie, cuda...

      Ocena komentarza: warty uwagi (5) odpowiedz na ten komentarz

    3. xzx #2282893 | 185.170.*.* 10 lip 2017 09:10

      jaka brudna ręka, fuj...... w X wieku był wędzony boczek?

      odpowiedz na ten komentarz

    4. Sołtys #2283262 | 88.199.*.* 10 lip 2017 17:01

      super pomysł, do Nidzicy pasuje jak ulał. Brawo za pomysł.

      Ocena komentarza: warty uwagi (2) odpowiedz na ten komentarz

    Pokaż wszystkie komentarze (7)
    2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5