Sam ugotuj parzybrodę

2017-07-22 10:00:00(ost. akt: 2017-07-21 15:00:19)

Autor zdjęcia: Halina Rozalska

To przepis na parzybrodę. Kucharz Łukasz podaje go według receptury z X wieku

— pokroić boczek wędzony, obsmażyć na patelni
— pokroić cebulę i zeszklić
— pokroić marchewkę, pietruszkę i seler, obsmażyć
— pokrojony boczek i warzywa wrzucić do kociołka, dodać dużo poszatkowanej białej kapusty, dodać wodę lub wywar rosołowy i gotować do miękkości
— przyprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem, można dodać papryki ostrej, jeśli chcemy, żeby zupa była pikantna.

Można zamiast kapusty świeżej dodać kiszonej

hr


Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

Komentarze (3) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. a skąd ten przepis ? #2292539 | 90.252.*.* 22 lip 2017 13:34

    Cebula pojawiła się w Polsce w XII wieku, kapusta w XIV, ostra papryka w XV. Dlaczego nikt tego nie sprawdzi. Wystrojony gość z koralikami i z brodą wciska ciemnotę. Czy naprawdę nikt nie jest w stanie zweryfikować zaproszonych na dni naszego miasta "szarlatanów", czy liczy się na sztukę bo ciemny mieszkaniec i tak kupi te bajki ? Ludzie nie dajcie się ogłupiać !

    Ocena komentarza: warty uwagi (7) odpowiedz na ten komentarz

  2. Dżesika #2292620 | 88.156.*.* 22 lip 2017 15:49

    albo chamburgiera

    Ocena komentarza: warty uwagi (2) odpowiedz na ten komentarz

  3. Dżesika #2292617 | 88.156.*.* 22 lip 2017 15:44

    e tam, wolę pitcę

    Ocena komentarza: warty uwagi (2) odpowiedz na ten komentarz

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5