Co włożyć do koszyka wielkanocnego?

2019-04-20 15:00:00(ost. akt: 2019-04-19 16:21:19)

Autor zdjęcia: pixabay

Święcenie pokarmów w Wielką Sobotę to stary obyczaj. Od dawien dawna nasi przodkowie chodzili do kościoła z koszykami z jedzeniem, aby je poświęcić. Pokarmy symbolizują odradzające się życie, miłość i dostatek.
Co powinno znaleźć się w koszyku? I dlaczego?

JAJKA - czyli pięknie ozdobione pisanki czy kraszanki - symbolizuje odradzające się życie i zwycięstwo nad śmiercią.

PIECZYWO- dawniej wkładano do koszyka wszystkie przygotowane rodzaje pieczywa, dziś wystarczy kromka lub dwie - w tradycji chrześcijańskiej symbolizuje ciało Chrystusa. Dodatkowo jest jednym z podstawowych pokarmów, jego obecność w święconce ma więc zapewnić dobrobyt i pomyślność.

KIEŁBASA - niegdyś dobro niemal luksusowe, w koszyku symbolizuje zdrowie i dostatek.

SÓL- chroni przed zepsuciem, nadaje smak, jest życiodajnym składnikiem - podobno ma moc odpędzania wszelkiego zła.

CHRZAN - symbol siły i fizycznej tężyzny.

SER - jako produkt otrzymywany z mleka, symbolizuje relacje człowieka z przyrodą, wzajemną przyjaźń.

CIASTO - najlepiej, by było własnoręcznie upieczone - jest odzwierciedleniem umiejętności i doskonałości.

BARANEK - symbolizujący Chrystusa, dawniej robiony był z masła, chleba, cukru, obecnie częściej czekoladowy, szklany, porcelanowy czy drewniany.

Oczywiście, jeśli w koszyku zabraknie któregoś z tych produktów, nie oznacza to, że święconka jest gorsza lub nieważna.



CIEKAWOSTKI WOKÓŁ ŚWIĘCONKI

Święconka
Nazywana jest w niektórych regionach Polski święconym. Są to pokarmy uroczyście święcone w Kościele katolickim w Wielką Sobotę. Święconka oznacza również uroczyste wielkanocne śniadanie. Święcenie potraw odbywało się wcześniej w szlacheckich dworach. Wierzono bowiem, iż należy poświęcić wszystkie pokarmy, które trafią na świąteczny stół. Z czasem święcenie przeniesiono do kościołów.

Małe koszyczki
Początkowo wierni przynosili do kościołów ogromne kosze wypełnione potrawami. Wierzono bowiem, że poświęcone jedzenie ma niezwykłą moc. Małe koszyki, z symboliczną ilością jedzenia wykorzystywanego do dzielenia się w czasie wielkanocnego śniadania, pojawiły się dopiero w XX wieku.

Nadzwyczajne właściwości
Dawniej wierzono, że święconka ma niezwykłe właściwości i wypędza np. złe moce z gospodarstwa. Dlatego obchodzono z nią trzy razy dookoła dom i obejście.

Wielkanocny stół
Po okresie czterdziestodniowego postu, który jeszcze do niedawna był obchodzony bardzo rygorystycznie (w niektórych regionach Polski wypalano nawet patelnie, aby nie było na nich zwierzęcego tłuszczu), stół wielkanocny uginał się od świątecznych potraw. Na stołach pojawiało się często pieczone prosię z pisanką w pysku, różne rodzaje mięs, wędliny oraz ciasta z obecną od kilku wieków drożdżową babą wielkanocną.

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5