Od 18 maja pójdziemy do fryzjera i kosmetyczki
2020-05-13 14:00:00(ost. akt: 2020-05-13 13:59:13)
Na dzisiejszej konferencji prasowej rząd przedstawił nowe poluzowania. Od poniedziałku ruszają zakłady fryzjerskie i kosmetyczne oraz lokale gastronomiczne.
Jest to już III etap powrotu do normalności. Premier Mateusz Morawiecki pokreślił jednak, że to nie znaczy, iż inne obostrzenia nie obowiązują. Nadal powinniśmy zakrywać nos i usta w przestrzeni publicznej oraz zachowywać dystans.
- Powrót do nowej normalności zależy od tego w jak zdyscyplinowany sposób będziemy się trzymać rygorów. Przed nami tygodnie, którą mają nam pozwolić w szerszym wymiarze powrócić do normalnego życia gospodarczego i społecznego - mówił premier Mateusz Morawiecki.
- Powrót do nowej normalności zależy od tego w jak zdyscyplinowany sposób będziemy się trzymać rygorów. Przed nami tygodnie, którą mają nam pozwolić w szerszym wymiarze powrócić do normalnego życia gospodarczego i społecznego - mówił premier Mateusz Morawiecki.
Co ruszy od poniedziałku?
> otwarte zostaną salony fryzjerskie i kosmetyczne w rygorze sanitarnym
> częściowo otwarte zostaną usługi gastronomiczne, zwłaszcza ogródki przy restauracjach
> możliwość prowadzenia zajęć praktycznych w szkołach policealnych
> zwiększenie limitu pasażerów w komunikacji miejskiej
W salonach kosmetycznych będzie m.in. obowiązek noszenia przez klientów i obsługę maseczek, gogli lub przyłbic, używanie ręczników jednorazowych, gdy jest to możliwe; przyjmowanie klientów po wcześniejszym umówieniu się na wizytę telefonicznie lub online. Klient nie może czekać na usługę w poczekalni.
W lokalach gastronomicznych będzie obowiązywał m,in.
limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2), trzeba będzie dezynfekować stolik po każdym kliencie. Musi być zachowana 2 m odległość między stolikami. Należy zachować dystans 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach.
Kucharze i kelnerzy będą musieli nosić maseczki i rękawiczki.
limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2), trzeba będzie dezynfekować stolik po każdym kliencie. Musi być zachowana 2 m odległość między stolikami. Należy zachować dystans 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach.
Kucharze i kelnerzy będą musieli nosić maseczki i rękawiczki.
źródło: gov.pl
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez