Pomysły na letnie sałatki

2022-07-05 16:00:00(ost. akt: 2022-07-05 16:10:38)

Autor zdjęcia: Arch. pryw.

Latem mamy dostęp do wielu przepysznych produktów sezonowych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Są one smaczne, odżywcze, a także pełne kolorów i witamin.
Produkty sezonowe można wykorzystywać na wiele sposobów i łączyć je w ciekawe propozycje.

Warto korzystać z tego co daje nam natura i wykorzystywać te produkty w swoim menu, które znacznie zyska na jakości i smaku.
Sałatki natomiast są super opcją na letnie posiłki. W upalne dni wolimy sięgać po takie pokarmy, które nie wymagają od nas dużych zasobów energetycznych oraz nie ma potrzeby długiego stania w kuchni, w wysokiej temperaturze.

Sałatki są szybkie do przygotowania, tak naprawdę wystarczy tylko pokroić wybrane składniki i połączyć je z sosem.

Fajne jest też to, że można je zabrać ze sobą w lunchboxach na wynos, a więc możemy bez żadnego problemu spożywać świeże sałatki w pracy, czy podczas podróży. Dodatkowo, mają one działanie orzeźwiające i są pełne antyoksydantów, polifenoli oraz błonnika.

Nie możemy jednak zapominać o tym, że niektóre składniki oraz sosy sprawiają, że sałatki stają się „ciężkie” i wysokokaloryczne, także jeżeli naszym celem jest zrzucenie nadprogramowej masy ciała to musimy pamiętać o dobieraniu odpowiednich produktów do takiego posiłku. Na przykład wszystkie sosy na bazie majonezu znacznie podbijają kalorykę takiego posiłku.

Przepisy:
1.SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
Składniki:
-świeży szpinak garść
-suszone pomidory 30g
-prosciutto 30g
-mini mozzarella 40g
-ziarna słonecznika 10g
-olej z pestek dyni 10ml
-pieprz świeżo mielony, sól ziołowa
Sposób przygotowania:
Na szpinaku ułożyć posiekane suszone pomidory, porwane prosciutto i kulki mozzarelli. Całość przyprawić świeżo mielonym pieprzem, solą ziołową i olejem z pestek dyni. Sałatkę udekorować ziarnami słonecznika.

2.SAŁATKA Z JEŻYNAMI I PROSCIUTTO
Składniki:
-miks sałat 60g
-jeżyny 50g
-prosciutto 40g
-czerwona cebula 20g
-ogórek zielony 40g
-olej lniany 5ml
-pieprz świeżo mielony, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Na miksie sałat ułożyć jeżyny, pokrojonego w półplasterki ogórka, cebulę w cienkie krążki i porwane prosciutto. Sałatkę przyprawić świeżo mielonym pieprzem, ziołami prowansalskimi i olejem lnianym.

3.SAŁATKA Z GRILLOWANYM HALLOUMI
Składniki:
-sałata lodowa 4 liście
-ser halloumi 60g
-pomidorki koktajlowe 80g
-czerwona cebula 30g
-ogórek zielony 80g
-pestki dyni 5g
-miód wielokwiatowy łyżeczka
-musztarda miodowa łyżeczka
Sposób przygotowania:
Sałatę porwać na kawałki i wyłożyć w misce. Ser ugrillować na suchej patelni grillowej. Na sałacie ułożyć przekrojone na pół pomidorki, pokrojonego w plasterki ogórka i posiekaną w kostkę cebulkę. Miód połączyć z musztardą, powstałym sosem polać sałatkę. Przygotowany ser ułożyć na składnikach, a następnie całość udekorować pestkami dyni.

4.SAŁATKA CAPRESE NA GRZANCE
Składniki:
-kajzerka
-pomidor 120g
-mozzarella 60g
-pesto 1 łyżeczka
-oliwa 5ml
-pieprz świeżo mielony
Sposób przygotowania:
Kajzerkę przekroić na pół i podpiec przez około 4 minuty w piekarniku nagrzanym do 180C. pomidora i mozzarellę pokroić w bardzo drobną kostkę, wymieszać z pesto i oliwą. Na grzankach ułożyć caprese i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

5.SAŁATKA Z GRUSZKĄ I KOZIĄ ROLADĄ
Składniki:
-rukola garść
-gruszka ½ szt
-kozia rolada (może być wędzona) 60g
-ogórek zielony 80g
-cebula cukrowa 30g
-suszona żurawina 8g
-oliwa 10ml
-pieprz świeżo mielony, sól ziołowa, suszone pomidory
Sposób przygotowania:
Na rukoli ułożyć pokrojoną w cienkie plasterki gruszkę, ogórka zielonego, cebulę i ser pokrojony w kostkę. Sałatkę przyprawić świeżo mielonym pieprzem, solą ziołową, suszonymi pomidorami i oliwą. Posiłek ozdobić suszoną żurawiną.

Aleksandra Kobylańska

Aleksandra Kobylańska, dietetyk oraz psychodietetyk efektywnie działający na Instagramie @aleksandrakobylanska. Autorka książek oraz artykułów popularnonaukowych, a także mówca konferencyjny. Na swoim instagramowym profilu dzieli się swoją wiedzą, pasją oraz świetnymi przepisami kulinarnymi.


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5