Bezpieczeństwo sanitarne w powiecie

2023-03-31 13:00:00(ost. akt: 2023-03-31 12:18:53)
Beata Rapacka

Beata Rapacka

Autor zdjęcia: Halina Rozalska

Podczas ostatniej sesji rady powiatu dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej Beata Rapacka przedstawiła ocenę stanu sanitarnego i epidemiologicznego. — Dużym problemem zdrowotnym i społecznym staje się gruźlica płuc, która globalnie ma trend wzrostowy i dotyczy różnych środowisk społecznych — mówiła Beata Rapacka.
Z części raportu dotyczącego epidemiologii wynika, że łącznie w roku 2022 na covid -19 zachorowało 1962 osoby, hospitalizowanych było w nidzickim szpitalu — 154, z czego zmarło 26 osób.

Natomiast w przypadku innych chorób zakaźnych sytuacja epidemiologiczna nie budzi niepokoju. Dyrektor Beata Rapacka zwróciła uwagę na to, że w naszym powiecie w roku 2022 nie odnotowano zwiększonej liczby zachorowań na boreliozę — było ich 9. Nie zmieniła się także liczba osób zakażonych wścieklizną, która jest chorobą śmiertelną.

— W roku 2022 liczba osób, które musiały zostać objęte szczepieniami przeciwko wściekliźnie wynosiła — 13, w tym 1 po kontakcie z nietoperzem, 4 po ugryzieniu przez koty oraz 8 przez bezpańskie psy. Dyrektor podkreśliła, że spadła ogólna liczba zgłoszonych pokąsań przez zwierzęta, która wyniosła — 28.
Natomiast wzrosła liczba zachorowań na ospę wietrzną — 285 przypadków (w roku 2021 — 56).

— Dużym problemem zdrowotnym i społecznym staje się gruźlica płuc, która globalnie ma trend wzrostowy i dotyczy różnych środowisk społecznych. Nie odnotowano natomiast zachorowań na odrę — mówiła Beata Rapacka.

W zakresie stanu sanitarnego podmiotów wykonujących działalność leczniczą w powiecie nidzickim wszystkie placówki udzielające ambulatoryjnych świadczeń medycznych dostosowały się do wymogów rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie szczegółowych wymagań, jakim powinny odpowiadać pomieszczenia i urządzenia podmiotu wykonującego działalność leczniczą.

Odnośnie higieny komunalnej dyrektor Beata Rapacka podkreśliła, że mieszkańcy powiatu nidzickiego zaopatrywani są w wodę do picia i na potrzeby gospodarcze z ujęć podziemnych. Właścicielami urządzeń wodnych i sieci wodociągowych są w większości urzędy gmin na danym terenie.

— Z każdym rokiem stan techniczny urządzeń wodociągowych poprawia się. Natomiast skażone trichloroetenem studnie przy ul. Wyborskiej nadal są wyłączone z eksploatacji i trwa proces rozdeszczowywania. Miejskie Wodociągi i Kanalizacja dokonują systematycznego poboru prób skażonej wody i kontrolują poziom TRI. Poziom ten systematycznie się zmniejsza — wyjaśniła Beata Rapacka.

W zakresie higieny dzieci i młodzieży w roku 2022 na terenie powiatu nidzickiego nadzorem sanitarnym objętych było 48 stałych placówek nauczania i wychowania oraz 15 sezonowych placówek wypoczynku letniego.

PSSE zajmuje się także higieną żywienia, żywności i przedmiotów użytku. W roku 2022 nidzicki sanepid obejmował nadzorem 439 zakładów: 142 zakłady produkcji żywności, 195 zakładów obrotu żywnością, 50 zakładów żywienia zbiorowego otwartego, w tym małej gastronomii — 29 oraz 39 zakładów żywienia zbiorowego zamkniętego i 13 zakładów obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością.

— W 138 skontrolowanych zakładach przeprowadzono 224 kontroli sanitarnych, w tym: 123 kontrole tematyczne, 46 — kompleksowych, 4 kontrole interwencyjne oraz 51 kontroli sprawdzających. Po kontrolach, w celu przymuszenia podmiotów gospodarczych do podjęcia środków zaradczych i usunięcia stwierdzonych w trakcie kontroli niezgodności wystawiono 6 decyzji merytorycznych oraz 81 decyzji płatniczych na kwotę 5776,00 złotych. Wystawiono 1 postanowienie o nałożeniu grzywny na kwotę 3.000 zł oraz 6 mandatów karnych na kwotę 1000 zł — mówiła dyrektor sanepidu.

Wśród kontrolowanych zakładów żywnościowo - żywieniowych żaden zakład nie został sklasyfikowany jako zakład niezgodny z wymaganiami. Odnotowano jednak powtarzanie się pewnych niezgodności z lat poprzednich, np.: niewłaściwy układ funkcjonalny pomieszczeń produkcyjnych oraz magazynowych, brak zapisów potwierdzających stosowanie w zakładzie systemu zapewnienia bezpieczeństwa żywności HACCP oraz GHP, GMP, brak aktualnych orzeczeń lekarskich do celów sanitarno-epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do wykonywania zawodu prac przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby.

— Analizując stan sanitarny kontrolowanych obiektów należy stwierdzić, że pomimo pewnych powtarzających się wymienionych niezgodności nastąpiła poprawa w stosunku do roku 2021 — informowała Beata Rapacka.

Sanepid kontrolował również jakość zdrowotną środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz badań sanitarnych. W 2022 roku ogółem zbadano 139 próbek, w tym: 137 próbki żywności i 2 próbki materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
— W wyniku przeprowadzonych badań zakwestionowano 1 próbkę świeżego mięsa drobiowego ze względu na zanieczyszczenie mikrobiologiczne — mówiła dyrektor PSSE.

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5