Podudzia z kurczaka w musztardowo-ziołowej marynacie

2016-05-07 10:00:00(ost. akt: 2016-05-05 11:49:31)

Autor zdjęcia: Natasza Rozmus - Król

Słodkie bataty z wspaniale aromatycznymi i idealnie soczystymi podudziami z kurczaka. Super na obiad, ekstra na spotkanie z przyjaciółmi i na randkę z drugą połówką. Dajcie się zaprosić na prawdziwą ucztę! Na zdrowie!
receptura na dwie porcje
4 podudzia z kurczaka
1 duży batat

Marynata:
60 g żółtej musztardy gładkiej w stylu amerykańskim
1 cebula czerwona
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
50 g rozpuszczonego masła lub oleju rzepakowego
łyżeczka papryki ostrej sproszkowanej
1/3 czerwonej papryczki jalapeno
1 łyżeczka mielonego pierzu ziołowego
1/2 łyżeczki suszonego oregano
świeżo mielony pieprz
1 łyżka sosu worcester

DO DZIEŁA!

Podudzia z kurczaka oczyszczamy, myjemy. Batata obieramy ze skórki, kroimy w nieregularną dużą kostkę. W dużej misce łączymy wszystkie składniki marynaty: rozpuszczone masło lub olej, drobno posiekaną cebulkę, czosnek, natkę pietruszki, papryczkę chili. Doprawiamy ziołami, sosem worcester i musztardą. Mięso i ziemniaki wrzucamy o marynaty. Dokładnie wszystko mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na 3 -4 godziny do lodówki. Po tym czasie przekładamy mięso i ziemniaczki do naczynia żaroodpornego.Wkładamy naczynie do zimnego piekarnika. Włączamy piekarnik ustawiając go na 200 stopni C. Pieczemy na rumiano (ok.45-50 minut w zależności od rodzaju piekarnika).

SMACZNEGO! :)


Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Chalina #1988498 | 88.156.*.* 7 maj 2016 14:55

    Kurde, zrobiłam to wedłuk pszepisu i kurde nie wjem co jest. No tak niedobrego rzarcia to w rzyciu nie jadłam. No kurde, aby pieniondze żech wydała na ten kurde pszepis.

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5